Projektet ClusDe (Cluster Development for Growth and Resiliens in the Boat and Food Industry) strävade till att stärka två viktiga branscher med stark tillväxtkapacitet i Jakobstadsregionen, Österbotten och Mellersta Österbotten. Målet var att utveckla branschernas kunskap om kluster, öka företagens samarbetsytor samt skapa en organisatorisk och ekonomisk modell för hur båt- och livsmedelsklustret i framtiden kunde fungera på egna premisser. Projektet genomfördes i samarbete mellan Viexpo och Concordia Ab som huvudgenomförare under år 2023.
Klusterutveckling inom båt- och livsmedelsbranchen
Projektets mål
- Analysera branschernas nuläge i förhållande till klusterteori och ta fram fungerande åtgärdsmodeller
- I samarbete med företagen ta fram en organisatorisk och ekonomisk modell för hur klustren kunde fungera på egna ben efter projektet och ta fram alternativa målsättningar för framtiden
- Stärka företagens FUI-samarbete inom klustren
- Stärka branschernas exportberedskap
Projektsammanfattning
Båtbranschen samlades till frukosttillfälle 18.4
Den 5 augusti inleddes den fem dagar långa Wasa Future Festival med en seminariedag som fokuserade på skogens och träets potential samt landsbygdens livskraft. Öppningsseminariet, arrangerat av Österbottens förbund, samlade
Ta chansen och kör igång hösten med ett mångsidigt hållbarhetsevenemang! Den 11 september 2024 äger Nordens största digiloga hållbarhetsevent rum – ”A Sustainable Tomorrow”:s elfte upplaga – med deltagare runt
Den allmänna momsprocenten stiger från 24 procent till 25,5 procent fr. o. m. 1.9.2024. Förändringen berör alla momspliktiga företag som i dag säljer produkter och tjänster enligt den allmänna skattesatsen.
Intresset var stort då Concordia förra veckan bjöd in till heldagen Future Partnership Day med info om Business Finlands Veturi-projekt, dv.s lokomotivföretag. Många lokala företag ville höra om hur de
Projektets resultat
CLUSDE -projktet arbetade i ett knappt års tid med att lyfta de två huvudbranschernas livsmedelsindustrin och båtbranschens möjligheter och utmaningar för att arbeta mer klusterifierat och öka sitt samarbete. Under projektet ville också byggbranschen vara med i klusterarbetet, så egentligen arbetade vi parallellt med tre branscher.
Projektet ökade det regelbundna samarbetet mellan företagen och genomförde utbildningar kring klusterbyggande och kluster-teori. Projektet tog fram modeller för hur livsmedels- och båtbranschen kunde fortsätta sitt klusterarbete, även om projektet inte kom så långt att branscherna på egna ben skulle ha etablerat egna kluster. Insikten var också att både branscherna behöver se på större geografiskt område än Österbotten och Mellersta Österbotten om fungerande kluster skall kunna byggas. Projektet har även kartlagt vilka kluster som finns både nationellt och internationellt.
För att ändå garantera en fortsättning på projektet skapades forumplaner för 2024 för att se till att branschernas företag skulle fortsätta träffas regelbundet.
Sammandrag från projektets slutrapport:
- Försök som inletts: 2 st; 1) Klusterplan för livsmedelsbranschen 2) Klusterplan för båtbranschen
- Ny verksamhetsmodell eller utvecklingsprocess: 2 st; 1) Forumplan för livesmedelsbranschen 2024 2) Forumplan för båtbranschen 2024
- 68 unika företag deltog aktivt i projektets verksamhet
- 2 utredningar genomfördes; 1) Utredning om båt och livsmedelsföretagens förutsättningar för företagsdrivet klustersamarbete. 2) Utredning om förutsättningar för båtföretagens företagsgruppsprojekt.
Sammanfattning ut slutrapporten:
Projektet ClusDe (Cluster Development for Growth and Resiliens in the Boat and Food Industry) har haft som syfte att stärka två viktiga branscher, båtbyggandsbranschen och livsmedelsindustribranschen, i Österbotten och Mellersta Österbotten.
I projektet har vi ökat branschernas kunskap om kluster, ökat företagens samarbetsytor samt skapa en organisatorisk och ekonomisk modell för hur båt- och livsmedelsklustret i framtiden kunde fungera på egna premisser. Projektet har genomförts av Viexpo och Concordia Ab under år 2023.
Verksamheten har bestått av att granska branschernas nuläge i förhållande till klusterteori och att ta fram fungerande åtgärdsmodeller för klustren. I samarbete med företagen har vi utarbetat en plan för hur klustren kunde fungera i fortsättningen efter projektet och även tagit fram alternativa samarbetsmodeller för framtiden.
I projektet har centrala utvecklingsteman identifierats. Dessa är frågor som berör hållbarhet och cirkulära affärsmodeller, teknisk utveckling (automation, elektrifiering, digitalisering, AI), kompetens och arbetskraft, samt branscherna kännedom och attraktionskraft.
Genom projektet har man även arrangerat en fact finding resa till USA och genom dialog med företag stärkt branschernas exportberedskap. Projektets erfarenheter och resultat finns samlad på Concordias webplats, och ta gärna kontakt för mer information.
Projektinfo
Projekttid: 01.01.2023-31.12.2023
Projektparter: Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia, Exportandelslaget Viexpo
Projektledare: Patrik Lindgren (Concordia), Kåre Björkstrand (Viexpo), Minna Jakobsson (Viexpo)