Börja förberedelserna i god tid.
Har du planer på att sälja ditt företag? Vi känner till processen och vet vilka fallgropar det finns. Vi kan fungera som stöd för dig under hela processen. Kom ihåg att börja i god tid! En lyckad försäljningsprocess kan ta flera år att förbereda.
Sätt företaget i försäljningsskick!
Saker att tänka på
Om du så småningom har tänkt överlåta eller sälja ditt företag åt någon annan lönar det sig att fundera på om företaget är i överlåtelseskick. Har du fortsatt att göra nödvändiga investeringar för att företaget skall vara attraktivt för en ny ägare? Har du s.k. ”onödig” egendom i företaget som behöver flyttas bort?
Många som vill köpa företag är t ex inte intresserade av att köpa fastigheter, men gör gärna långa hyreskontrakt för verksamheten. En onödigt stor kassa igen kan användas till att lösa in ägarnas aktier eller till att dela ut lite större dividender innan överlåtelsen. Om ditt eget kunnande är centralt för verksamheten bör du fundera på hur du kan bidra till att kunnandet går vidare till den nya företagaren. Företagets bolagsform spelar också roll. Aktier och andelar i personbolag kan överföras medan den enskilda näringsidkaren inte har något företag, dock en verksamhet, att överlåta. Fundera också på var du kan hitta en efterträdare: är det inom familjen, bland de anställda, konkurrenterna, kunderna, leverantörerna eller kanske någon helt för tillfället okänd person. Vill du ha hjälp med dessa frågor? Ta gärna kontakt med oss på Concordia.
Bekanta dig med FÖRSÄLJNINGSPROCESSENS VÄGKARTA som ger dig en bra överblick över de olika skeden som en företagsförsäljning innefattar.
Avtal vid försäljning och köp av företag
Visste du att man ofta ingår flera sorters avtal när man inleder en process med att sälja eller köpa ett företag? Här är några centrala avtal som förekommer:
1) Sekretessavtal (non-disclosure agreement eller NDA). Med detta avtal säkerställer man att den andra parten inte missbrukar känslig information som överlåts i samband med granskning av ett företags (köpeobjektets) situation. Borde alltid innehålla en klausul om sanktioner vid missbruk av informationen.
2) Intentionsavtal (letter of intent). Med ett intentionsavtal uttrycker parterna en vilja att genomföra en viss rättshandling samt sättet på vilken denna skall genomföras. Med ett intentionsavtal kan man t ex komma överens om en exklusiv rätt under en viss tid att förhandla om köp av det aktuella företaget. Ett intentionsavtal förbinder inte parterna att senare ingå ett slutligt avtal om att köpa eller sälja.
3) Föravtal. Ett föravtal binder parterna att senare ingå ett slutligt avtal. I föravtalet kan man lämna vissa villkor öppna och dessa specificeras senare i det slutliga avtalet. Ett ensidigt brutet föravtal ger rätt till ersättning om den andra avtalsparten lider skada.
4) Köpeavtal / slutligt avtal. I detta avtal regleras alla detaljer i den överenskomna affären.