Pohdittavaa
Jos mietit yrityksestä luopumista tai sen myyntiä niin kannattaa miettiä, onko yritys luovutuskunnossa? Oletko ylläpitänyt investointitahtia jotta siitä on uuden yrittäjän helppo jatkaa? Onko yrityksessä ns ”turhaa omaisuutta” jota kannattaisi siirtää pois?
Monia ostajia ei kiinnosta esimerkiksi kiinteistöjen ostaminen. He tekevät mieluummin pitkiä vuokrasopimuksia toiminnalle. Ylisuurella kassalla taas voidaan lunastaa omistajien osakkeita tai jakaa suurempia osinkoja ennen luovutusta. Jos oma osaamisesi on toiminnalle keskeinen, mieti kuinka voit siirtää osaamista uudelle yrittäjälle. Yritysmuodolla on myös väliä. Osakkeita ja henkilöyhtiöiden osuuksia voidaan siirtää, kun taas toiminimiyrittäjällä ei ole yritystä myytävänä. Toiminimiyrittäjä voi sen sijaan myydä liiketoiminnan. Mieti myös mistä jatkaja voisi löytyä. Löytyykö sellainen perheestä, työntekijöistä, kilpailijoista, asiakkaista, toimittajista vai onko mahdollisesti täysin ulkopuolinen? Jos haluat jutella näistä asioista, ota meihin yhteyttä.
TUTUSTU YRITYSMYYNTIPROSESSIIN – Tämä tiekartta antaa sinulle osviittaa siitä mitä kaikkea yritysmyyntiprosessi pitää sisällään.
Yrityskaupan sopimukset
Tiesitkö, että yrityskaupan eri vaiheissa voidaan solmia erilaisia sopimuksia? Tässä joitakin yleisimpiä:
1) Salassapitosopimus (non-disclosure agreement tai NDA). Tällä sopimuksella varmistetaan, ettei toinen osapuoli käytä yrityskauppaneuvottelujen aikana saamaansa luottamuksellista tietoa väärin. Sopimukseen tulisi aina sisällyttää sanktioita, jos sopimusta rikkotaan.
2) Aiesopimus (letter of intent). Aiesopimuksella osapuolet sopivat tahdosta toteuttaa tietty oikeustoimi. Aiesopimukseen kirjataan toteutuksen periaatteet, jotta molemmilla osapuolilla on niistä yhteneväinen käsitys. Aiesopimukseen kirjataan aikataulu sekä lähtökohdat tuleville neuvotteluille. Aiesopimukseen voidaan kirjata neuvottelukielto, joka antaa sinulle ostajana yksinoikeuden käydä neuvotteluja ja takaa siten neuvottelurauhan. Aiesopimus ei velvoita lopullisen sopimuksen solmimiseen tulevaisuudessa.
3) Esisopimus. Esisopimus velvoittaa osapuolet solmimaan myöhemmin sopimuksen ja on sidonnaisuudeltaan normaaliin sopimukseen verrattavissa. Esisopimuksessa voidaan jättää avoimiksi ehtoja, jotka tarkentuvat neuvotteluiden edetessä.
4) Kauppakirja. Kauppakirja on yrityskaupan keskeisin dokumentti. Siinä määritellään kaupan ehdot ja sen laatimisessa tulee aina käyttää asiantuntijaa. Kauppakirjassa otetaan kantaa myös sopimusten ja rahoituksen jatkuvuuteen ostajan kannalta. Myyjän kilpailukielto sekä vastuut ja niiden mahdolliset ajalliset rajaukset sisällytetään myös kauppakirjaan.