Naisyrittäjät valokeilassa

Keskustelimme Naisten päivän kunniaksi neljän seutulaisen naisen kanssa, jotka kaikki ovat yrittäjiä eri syistä ja eri taustoista. Yhteistä heille kaikille on kuitenkin se, että he eivät vaihtaisi yrittäjyyttä mihinkään.

Vuonna 2023 Suomessa oli 105 000 naispuolista yrittäjää. Heidän osuutensa kaikista yrittäjistä oli 33 prosenttia.  Naisyrittäjistä 73 prosenttia oli yksinyrittäjiä, eli he toimivat yksin ilman palkallista työvoimaa. Naisenemmistöisin toimiala on terveys- ja sosiaalipalvelut, missä alan työllisistä 86 prosenttia on naisia. Seuraavaksi naisenemmistöisimmät alat ovat muu palvelutoiminta (72,5 % naisia) ja koulutus (69 % naisia). (Lähde: stat.fi)


Michaela Fagerudd

pitää omaa valokuvausstudiota Michaela Fagerudd Jakobstadin keskustassa.

Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi?

– Valokuvaus oli jo pitkään ollut tärkein kiinnostuksen kohteeni, joten valmistuttuani perustin yrityksen siinä toivossa, että saisin harrastuksestani elantoni. Tänä vuonna yritys täyttää 13 vuotta, unelma on toteutunut.

Mikä on parasta/pahinta yrittäjänä toimimisessa?

– Parasta itsenäisessä ammatinharjoittamisessa on se, että voin suunnitella omat työaikani ja pystyn kehittämään ja kasvattamaan yritystäni parhaaksi katsomallani tavalla. Huonona puolena on se, että on vaikea olla vapaalla pitkiä aikoja.

Mitä neuvoja sinulla on naisille, jotka harkitsevat yrittäjiksi ryhtymistä?

– Jos harkitset oman yrityksen perustamista, katso markkinoilla, mitä on tarjolla ja mitä ei, ja etsi sieltä jotain, jolla voit erottua muista. Alussa voi olla hyvä olla toinenkin työ sivutoimisesti, ennen kuin kaikki lähtee rullaamaan. Jos sinulla on tahtoa ja tarmoa, ryhdy toimeen!


Malin Timmerbacka

pyörittää huonekalujen kunnostusyritystä Vonmööpeli Teerijärvellä yhdessä Theresa Särsin kanssa. Hänellä on myös markkinointiyritys Krearte.

Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi?

– Kaikki alkoi oikeastaan heräteostoksena. Olin töissä kangasliikkeessä Pietarsaaressa, ja kun se tuli myyntiin, ostin yrityksen! Vähitellen siitä tuli enemmän ja enemmän käytännön palveluita Hemfix- ja Elsa Möbel -yrityksille. Nykyään Theresa Särs Hemfixistä ja minä pyöritämme yhteistä Vonmööpeli-yritystä Terjärvellä.

Mikä on parasta/huonointa yrittäjänä toimimisessa?

– Parasta on varmaankin luovuus ja se, että ei ole rajoituksia. Voit itse päättää, mitä teet ja kenen kanssa. Olen onnellinen joka päivä, kun menen töihin! Huonointa on luultavasti epävarmuus ja talous. Olemme kuitenkin yrittäneet voittaa epävarmuuden yhdistämällä voimamme Elsa Möbelin kanssa. Nyt meillä on useita naisia, jotka voivat tulla tilalle, jos joku on sairas.

Mitä neuvoja sinulla on naisille, jotka harkitsevat yrittäjiksi ryhtymistä?

– Varmaan se, että hankkii jonkinlaisen tukihenkilön, ehkä opintojen kautta tai ehkä mentorin. Koska yrittäjänä tarvitsee tukea, varsinkin yksinyrittäjänä.


Annika Punsar

on pyörittänyt Holistica Massage & Relaxia kuuden vuoden ajan Yli-Ähtävällä, Pedersöressä.

Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi?

– Yrittäjä oli itse asiassa viimeinen asia, joka halusin olla! Mutta kun muutama vuosi sitten päätin kouluttautua hierojaksi, tajusin, että yrittäjyys oli luonnollinen valinta. Voisi siis sanoa, että ammatinvalintani ohjasi minua yrittäjäksi.

Mikä on parasta/huonointa yrittäjänä toimimisessa?

– Vapaus on parasta siinä, että voit suunnitella ja järjestää työsi muun elämäsi mukaan. Omalla kohdallani voin myös määritellä työtahdin henkilökohtaisten olosuhteideni mukaan. Haittapuolena on se, että aina ei ole varaa pitää niin paljon vapaata kuin tarvitsee. Tilille ei tule lomarahaa kuten edellisessä työssäni. Viime vuonna, kuuden yrittäjävuoden jälkeen, pidin ensimmäistä kertaa kokonaisen kuukauden vapaata. Positiiviset puolet ovat kuitenkin ehdottomasti suuremmat kuin negatiiviset.

Mitä neuvoja sinulla on naisille, jotka harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä?

– Aloita pienestä, muun työn ohella ja testaa. Ota selvää niin paljon kuin voit. Olen saanut hyviä neuvoja Concordian kautta. On myös tärkeää löytää esimerkiksi hyvä kirjanpitäjä. Keskustele muiden yrittäjien kanssa ja hanki neuvoja sitä kautta!


Jessica Wik

johtaa yhdessä Erica Lindholmin kanssa tilitoimisto Brejk ekonomitjänsteriä Uudenkaarlepyyn keskustassa.

Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi?

– Vapaus päättää työajoista ja olla oma pomoni. Olin aiemmin työskennellyt taloushallinnossa, joten ala oli tuttu.

Mikä on parasta/huonointa yrittäjänä toimimisessa?

– Parasta on vapaus. Haittapuolena on se, että ei ole koskaan todella vapaa. Työntekijänä se on helpompaa. Yrittäjänä sinulla on enemmän vastuuta. Mutta edut ovat ehdottomasti haittoja suuremmat.

Mitä neuvoja sinulla on naisille, jotka harkitsevat yrittäjiksi ryhtymistä?

– Tsemppiä! Usein miehet näyttävät olevan naisia halukkaampia ottamaan riskejä. Mutta minusta sinun pitäisi yrittää, jos sinulla on unelma. Keskustele muiden yrittäjien kanssa ja ota heiltä vinkkejä.


Kiinnostuitko yrittäjyydestä? Ota yhteyttä yritysneuvojiimme Sanna Kankaanpää sanna.kankaanpaa@concordia.jakobstad.fi /+358 500 160 908

tai Kari Myllymäki kari.myllymaki@concordia.jakobstad.fi /+358 400 123