Yrityksen perustamisprosessi

Mietitkö miten yritys perustetaan ja mitä kaikkea prosessi sisältää? Tälle sivulle olemme koonneet yrityksen perustamisprosessiin liittyvät tiedot. Yrityksen perustaminen etenee vaihe kerrallaan. Kun olet perustamassa yritystäsi, prosessi voi kohdallasi näyttää tällaiselta. Jos olet jo kokenut yrittäjä, löydät tarvittavat tiedot perustamistoimenpiteistä ja saat yrityksesi pystyyn jo yhden tapaamisen jälkeen. Jokaisella yrittäjällä on oma tarinansa.

Ensimmäinen tapaaminen: Ideat pöytään

Kerää liikeideaasi liittyvää materiaalia ja tuo ne mukanasi. Ensimmäisellä tapaamisella käyt Sannan kanssa läpi ideasi ja tavoitteesi. Saat käyttöösi tunnukset, joilla pääset täyttämään sähköisen liiketoimintasuunnitelman (Lissu). Se on yleensä edellytyksenä rahoitukselle ja Starttirahan hakemiselle. Ensimmäinen tapaaminen voi myös olla pelkkä tiedustelukäynti. Vajaa puolet ensikävijöistä jää edelleen kypsyttelemään liikeideaansa itsekseen ja toinen puolikas jatkaa yrityksen perustamiseen.

Ennen toista tapaamista: laadi liiketoimintasuunnitelmaa (Lissu). Voit selvittää tässä vaiheessa mahdolliset lupa-asiat, verokysymykset ja tarvittavat tuotantotilat ja investointitarpeet. Lisäksi voit suunnitella laskelmien tekemistä esim. investointilaskelma, 3-vuoden budjetti, kassavirtalaskelmat.

Toinen tapaaminen: Onko yrityksessä tarpeeksi lihaa luiden päälle?

Käyt Sannan kanssa läpi liiketoimintasuunnitelmasi ja sen, minkälaisia rahoitusmahdollisuuksia sinulla on. Samalla luodaan katsaus mahdollisiin asiakkaisiin, verotukseen, markkinoihin ja kilpailutilanteeseen: minkälaisessa ympäristössä yrityksesi tulee toimimaan?

Ennen kolmatta tapaamista: Kartoita ja erittele asiakkaasi. Keitä he ovat? Konkreettisia asiakasryhmiä tai yrityksiä.

 

Kolmas tapaaminen: Yritys lukuina

Seuraavaksi sinun on laadittava yrityksellesi kolmen vuoden budjetti, rahoitus- ja kannattavuuslaskelmat. Kolmannella tapaamisella käyt ne läpi Sannan kanssa. Yritysneuvoja voi myös auttaa sinua laatimaan laskelmat. Tämä vaihe vie usein eniten aikaa aloittavilta yrittäjiltä.

Kun laskelmat ovat kunnossa, voit tarvittaessa hakea rahoitusta omasta pankista tai Finnveralta. Jotta voit hakea starttirahaa TE-keskuksesta, rahoituksen pitää olla valmiina. Starttirahan hakemus tehdään sähköisesti osoitteessa te-palvelut.fi

Neljäs tapaaminen: Onnittelut uudelle yrittäjälle!

 

Kun rahoitus on kunnossa, voidaan uusi yritys rekisteröidä. Kätevimmin sen teet sähköisesti www.ytj.fi-sivuston kautta. Voit tehdä sen myös yhdessä Sannan kanssa.

Viides tapaaminen: Jatkohoito

Perustamisen jälkeen voit tulla Sannan luo tilannekatsaukseen noin 1-2 kuukauden päästä yrityksen perustamisesta. Tapaamisessa tarkistetaan verotukset, vakuutukset, laskutukset ja yleinen tilanne: miten yrityksesi on lähtenyt käyntiin.

Jatkossakin saat apua uusyrityskeskuksesta esimerkiksi jatkostartin hakemiseen.

Concordian yrityspalvelut ovat jatkossakin apunasi, kun haluat laajentaa tai kehittää yritystoimintaasi.

Onko sinulla yritysidea tai yrittäjähaaveita? Ota yhteyttä! Autamme sinua.

  • Kerro meille yritysideastasi/yrityksesi toimialasta/mitä tietoa haluat Pietarsaaren seudusta. Miten voimme auttaa?