Aikeissa ostaa yritys?

Yritysosto on hyvä vaihtoehto uuden perustamiselle. Matka täysipainoiseen toimintaan lyhenee ja saat valmiit rakenteet josta jatkaa. Asiakkaat tuntevat yrityksen ja toimittajat ovat tuttuja. Jos sinulla on yritystoimintaa jota haluat laajentaa, yritysosto voi olla hyvä ratkaisu!

Vinkkejä ostajalle

Selvitä huolellisesti ostokohdetta ja satsaa tähän sekä aikaa että energiaa. Jos ostettava kohde on osakeyhtiö, paljon tietoa löytyy julkisista lähteistä. Avoimien- ja kommandiittiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ei ole yhtä laaja. Jos olet ostamassa toiminimeä, et osta yritystä vaan liiketoiminnan ja mahdollisesti siihen kuuluvan nimen.

Kannatta kaivaa syvälle ja huolellisesti kun suunittelee yritysostoa. Kiireinen aikataulu on harvoin ostajalle eduksi. Selvitä tärkeimmät tarkistettavat ja analysoitavat asiat ja varaa siihen tarvittava aika. Käänny asiantuntijoiden puoleen selvittääksesi juridisen ja verotuksellisen tilanteen, voimassa olevat sopimukset, työsuhteet sekä tietysti saadaksesi apua yrityksen arvonmäärityksessä. Jos mahdollista, tutustu myös asiakkaisiin ja toimittajiin. Tee jo tässä vaiheessa suunnitelma ostettavan yrityksen kehittämiseksi. Meillä Concordiassa on kokemusta yritysostoista. Voimme auttaa myös sinua!

Tässä esimerkkejä kysymyksistä yritysostoa suunnitellessa:

  • Ostanko koko yrityksen, liiketoiminnan vai osan siitä?
  • Miltä yrityksen talous näyttää? Mitä (mieluiten kirjallisia) sopimuksia yrityksellä on?
  • Onko työntekijöitä ja työsopimuksia?
  • Mitkä ovat alan tulevaisuuden näkymät?
  • Kuinka rahoitan oston?
  • Haluanko, että myyjä jatkaa työntekoa yrityksessä?

Opas yrityksen ostajalle

Lataa ostajan oppaamme. Sieltä löytyy hyödyllistä tietoa ostoprosessin eri vaiheisiin. Kun olet lukenut oppaan ja keskustellut kanssamme niin olet hyvin valmistautunut!

Lataa opas

sulje

Autamme sinua yritysostossa!