Vinkkejä ostajalle
Kannatta kaivaa syvälle ja huolellisesti kun suunittelee yritysostoa. Kiireinen aikataulu on harvoin ostajalle eduksi. Selvitä tärkeimmät tarkistettavat ja analysoitavat asiat ja varaa siihen tarvittava aika. Käänny asiantuntijoiden puoleen selvittääksesi juridisen ja verotuksellisen tilanteen, voimassa olevat sopimukset, työsuhteet sekä tietysti saadaksesi apua yrityksen arvonmäärityksessä. Jos mahdollista, tutustu myös asiakkaisiin ja toimittajiin. Tee jo tässä vaiheessa suunnitelma ostettavan yrityksen kehittämiseksi. Meillä Concordiassa on kokemusta yritysostoista. Voimme auttaa myös sinua!
YRITYSOSTOPROSESSIN TIEKARTTA – tutustu yritysostoprosessin eri vaiheisiin
Tässä esimerkkejä kysymyksistä yritysostoa suunnitellessa:
- Ostanko koko yrityksen, liiketoiminnan vai osan siitä?
- Miltä yrityksen talous näyttää? Mitä (mieluiten kirjallisia) sopimuksia yrityksellä on?
- Onko työntekijöitä ja työsopimuksia?
- Mitkä ovat alan tulevaisuuden näkymät?
- Kuinka rahoitan oston?
- Haluanko, että myyjä jatkaa työntekoa yrityksessä?
Ostajan sopimukset
Tiesitkö, että yrityskaupan eri vaiheissa voidaan solmia erilaisia sopimuksia? Tässä joitakin yleisimpiä:
1) Salassapitosopimus (non-disclosure agreement tai NDA). Tällä sopimuksella varmistetaan, ettei toinen osapuoli käytä yrityskauppaneuvottelujen aikana saamaansa luottamuksellista tietoa väärin. Sopimukseen tulisi aina sisällyttää sanktioita, jos sopimusta rikkotaan.
2) Aiesopimus (letter of intent). Aiesopimuksella osapuolet sopivat tahdosta toteuttaa tietty oikeustoimi. Aiesopimukseen kirjataan toteutuksen periaatteet, jotta molemmilla osapuolilla on niistä yhteneväinen käsitys. Aiesopimukseen kirjataan aikataulu sekä lähtökohdat tuleville neuvotteluille. Aiesopimukseen voidaan kirjata neuvottelukielto, joka antaa sinulle ostajana yksinoikeuden käydä neuvotteluja ja takaa siten neuvottelurauhan. Aiesopimus ei velvoita lopullisen sopimuksen solmimiseen tulevaisuudessa.
3) Esisopimus. Esisopimus velvoittaa osapuolet solmimaan myöhemmin sopimuksen ja on sidonnaisuudeltaan normaaliin sopimukseen verrattavissa. Esisopimuksessa voidaan jättää avoimiksi ehtoja, jotka tarkentuvat neuvotteluiden edetessä.
4) Kauppakirja. Kauppakirja on yrityskaupan keskeisin dokumentti. Siinä määritellään kaupan ehdot ja sen laatimisessa tulee aina käyttää asiantuntijaa. Kauppakirjassa otetaan kantaa myös sopimusten ja rahoituksen jatkuvuuteen ostajan kannalta. Myyjän kilpailukielto sekä vastuut ja niiden mahdolliset ajalliset rajaukset sisällytetään myös kauppakirjaan.
Materiaalipankki

Yrityskaupan tarkistuslista
Oletko ostamassa tai myymässä yritystä? Mitä sinun tulisi ostajana tietää yrityksestä? Ja kuinka voit myyjänä osoittaa missä kunnossa yrityksesi on?
Tästä webinaaritallenteesta saat lisätietoa, mitä sinun ostajana tulisi selvittää. Tarkistuslista antaa myös myyjälle vinkin tiedoista, jotka ovat aina saatavilla hyvin hoidetussa yrityksessä.

Yrityskaupan rahoitus
Tästä webinaaritallenteesta saat asiantuntijoilta lisätietoa siitä, miten yrityskaupan voi rahoittaa ja mitä kaikkea sinun pitää huomioida tässä prosessissa. Asiantuntijoina toimii Max Kuula, Koivulahden Säästöpankista ja Päivi Kinnunen, Finnveralta.

Sopimukset kuntoon
Tässä webinaarissa Ilkka Puikkonen EY:ltä kertoi mitä sopimuksiin liittyviä asioita kannattaa huomioida omistajanvaihdoksessa, oli sitten ostajan tai myyjän roolissa. Ruudussa näkyy myös yritysneuvojat Kari Myllymäki Concordialta ja Kjell Nydahl, VASEK:ilta.
Yrityksen arvonmääritys
Pohditko yrityksesi myymistä vai onko suunnitelmissa ostaa yritys? Olisiko nyt hyvä aika toteuttaa sukupolvenvaihdos? Näihin pohdintoihin saat eväitä syksyn omistajanvaihdoswebinaareissamme.Tässä webinaarissa Ville Hautala Nooga Oy:sta kertoo meille mitkä kaikki asiat vaikuttavat yrityksen arvonmääritykseen.

Verotusasiat
Tässä webinaarissa Kaj Grüssner KPMG Oy:sta kertoo meille verotuksesta yrityksen omistajanvaihdostilanteessa. Yritysneuvojat Kari Myllymäki, Concordialta, Kjell Nydahl, VASEKilta ja Anthony Hannus, Kristiinankaupungin Elinkeinokeskukseta toimivat moderaattoreina ja asiantuntijoina.
YouTube-kanavamme
Haluatko pysyä ajan tasalla liiketoiminnan kehittämiseen ja vastuullisuuskysymyksiin liittyvistä aiheista? Laita YouTube-kanavamme tilaukseen, niin saat ilmoituksen aina kun julkaisemme uutta materiaalia.
Autamme sinua yritysostossa!

