Aikeissa ostaa yritys?

Yritysosto on hyvä vaihtoehto uuden perustamiselle. Matka täysipainoiseen toimintaan lyhenee ja saat valmiit rakenteet josta jatkaa. Asiakkaat tuntevat yrityksen ja toimittajat ovat tuttuja. Jos sinulla on yritystoimintaa jota haluat laajentaa, yritysosto voi olla hyvä ratkaisu!

Vinkkejä ostajalle

Selvitä huolellisesti ostokohdetta ja satsaa tähän sekä aikaa että energiaa. Jos ostettava kohde on osakeyhtiö, paljon tietoa löytyy julkisista lähteistä. Avoimien- ja kommandiittiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ei ole yhtä laaja. Jos olet ostamassa toiminimeä, et osta yritystä vaan liiketoiminnan ja mahdollisesti siihen kuuluvan nimen.

Kannatta kaivaa syvälle ja huolellisesti kun suunittelee yritysostoa. Kiireinen aikataulu on harvoin ostajalle eduksi. Selvitä tärkeimmät tarkistettavat ja analysoitavat asiat ja varaa siihen tarvittava aika. Käänny asiantuntijoiden puoleen selvittääksesi juridisen ja verotuksellisen tilanteen, voimassa olevat sopimukset, työsuhteet sekä tietysti saadaksesi apua yrityksen arvonmäärityksessä. Jos mahdollista, tutustu myös asiakkaisiin ja toimittajiin. Tee jo tässä vaiheessa suunnitelma ostettavan yrityksen kehittämiseksi. Meillä Concordiassa on kokemusta yritysostoista. Voimme auttaa myös sinua!

YRITYSOSTOPROSESSIN TIEKARTTA – tutustu yritysostoprosessin eri vaiheisiin

Tässä esimerkkejä kysymyksistä yritysostoa suunnitellessa:

  • Ostanko koko yrityksen, liiketoiminnan vai osan siitä?
  • Miltä yrityksen talous näyttää? Mitä (mieluiten kirjallisia) sopimuksia yrityksellä on?
  • Onko työntekijöitä ja työsopimuksia?
  • Mitkä ovat alan tulevaisuuden näkymät?
  • Kuinka rahoitan oston?
  • Haluanko, että myyjä jatkaa työntekoa yrityksessä?

Opas yrityksen ostajalle

Harkitsetko yrityksen ostamista? Ostajan oppaassamme nostamme esiin asioita, joita sinun on hyvä miettiä etukäteen ennen ostotarjouksen tekemistä. Tarjoamme sinulle myös käytännön ohjeita ja vinkkejä onnistuneen omistajanvaihdoksen läpivientiin. Lataa ostajan opas täyttämällä alla oleva lomake (saat sähköpostiisi latauslinkin oppaaseen).

Lataa opas

sulje

Yrityskaupan tarkistuslista

Oletko ostamassa tai myymässä yritystä? Mitä sinun tulisi ostajana tietää yrityksestä? Ja kuinka voit myyjänä osoittaa missä kunnossa yrityksesi on?

Pohjalaiset kehittämisyhtiöt ovat yhdessä laatineet tarkistuslistan ostajalle ja myyjälle yrityskauppatilanteisiin. Tarkistuslistasta saat lisätietoa, mitä sinun ostajana tulisi selvittää. Tarkistuslista antaa myös myyjälle vinkin tiedoista, jotka ovat aina saatavilla hyvin hoidetussa yrityksessä. Täyttämällä alla olevan lomakkeen saat sähköpostiisi latauslinkin tarkistuslistaan.

Lataa tarkistuslista itsellesi

sulje

Tarkistuslista on toteutettu ”Sustaining Ostrobothnian Businesses”-hankkeen puitteissa. Hanke on yhteistyö Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Dynamo Närpesin ja Kristiinankaupungin Elinkeinokeskuksen kanssa. Hanke on ELY-keskuksen rahoittama.

Materiaalipankki

Kaipaatko tietoa siitä, mitä kaikkea kannattaa miettiä yritystä ostettaessa, sukupolvenvaihdossa tai yritystä myydessä? Katso webinaaritallenteitamme, joissa yritysneuvojamme yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa käsittelevät yleisimpiä kysymyksiä ja antavat vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Yrityskaupan tarkistuslista

Oletko ostamassa tai myymässä yritystä? Mitä sinun tulisi ostajana tietää yrityksestä? Ja kuinka voit myyjänä osoittaa missä kunnossa yrityksesi on?

Tästä webinaaritallenteesta saat lisätietoa, mitä sinun ostajana tulisi selvittää. Tarkistuslista antaa myös myyjälle vinkin tiedoista, jotka ovat aina saatavilla hyvin hoidetussa yrityksessä.

Yrityskaupan rahoitus

Tästä webinaaritallenteesta saat asiantuntijoilta lisätietoa siitä, miten yrityskaupan voi rahoittaa ja mitä kaikkea sinun pitää huomioida tässä prosessissa. Asiantuntijoina toimii Max Kuula, Koivulahden Säästöpankista ja Päivi Kinnunen, Finnveralta.

Sopimukset kuntoon

Tässä webinaarissa Ilkka Puikkonen EY:ltä kertoi mitä sopimuksiin liittyviä asioita kannattaa huomioida omistajanvaihdoksessa, oli sitten ostajan tai myyjän roolissa. Ruudussa näkyy myös yritysneuvojat Kari Myllymäki Concordialta ja Kjell Nydahl, VASEK:ilta.

Yrityksen arvonmääritys

Pohditko yrityksesi myymistä vai onko suunnitelmissa ostaa yritys? Olisiko nyt hyvä aika toteuttaa sukupolvenvaihdos? Näihin pohdintoihin saat eväitä syksyn omistajanvaihdoswebinaareissamme.Tässä webinaarissa Ville Hautala Nooga Oy:sta kertoo meille mitkä kaikki asiat vaikuttavat yrityksen arvonmääritykseen.

Verotusasiat

Tässä webinaarissa Kaj Grüssner KPMG Oy:sta kertoo meille verotuksesta yrityksen omistajanvaihdostilanteessa. Yritysneuvojat Kari Myllymäki, Concordialta, Kjell Nydahl, VASEKilta ja Anthony Hannus, Kristiinankaupungin Elinkeinokeskukseta toimivat moderaattoreina ja asiantuntijoina.

YouTube-kanavamme

Haluatko pysyä ajan tasalla liiketoiminnan kehittämiseen ja vastuullisuuskysymyksiin liittyvistä aiheista? Laita YouTube-kanavamme tilaukseen, niin saat ilmoituksen aina kun julkaisemme uutta materiaalia.

Autamme sinua yritysostossa!