Kvinnliga företagare i fokus

Kvinnodagen till ära har vi talat med fyra kvinnor från regionen som alla är företagare, av olika anledningar och med olika bakgrunder. Men alla har det gemensamt att de inte skulle byta bort företagandet.

År 2023 fanns det 105 000 kvinnliga företagare i Finland, vilket var 33 % av alla företagare. Av de kvinnliga företagarna var 73 % ensamföretagare, dvs. de arbetade ensamma utan avlönad arbetskraft. Den mest kvinnodominerade branschen är vård och omsorg samt sociala tjänster, där 86 % av de anställda är kvinnor. De näst mest kvinnodominerade sektorerna är annan serviceverksamhet (72,5 % kvinnor) och utbildning (69 % kvinnor). (Källa: stat.fi)


Michaela Fagerudd

driver sin egen fotostudio Michaela Fagerudd i Jakobstads centrum

Vad fick dig att bli företagare?

– Fotografering hade länge varit mitt största intresse så efter att jag tagit studenten startade jag företag i hopp om att kunna leva på min hobby. I år fyller företaget 13 år, en dröm som blev verklighet.

Vad är det bästa/sämsta med att vara företagare?

– Det bästa med att vara egenföretagare är att kunna planera sin egen arbetstid och att få utvecklas och kunna utveckla min verksamhet hur jag vill. Nackdelen är att det är svårt att vara ledig nån längre tid. 

Råd till kvinnor som funderar på att bli företagare?

– Till dig som funderar på att starta eget, se runt lite på marknaden vad som finns och inte finns och därifrån hitta något att sticka ut med. Det kan vara bra att ha ett annat jobb på sidan om i början före allt börjar rulla på. Finns viljan och drivkraften är det bara att köra!


Malin Timmerbacka

driver tillsammans med Theresa Särs möbelrenoveringsföretaget Vonmööpeli i Terjärv. Dessutom har hon marknadsföringsföretaget Krearte.

Vad fick dig att bli företagare?

– Det började egentligen som ett impulsköp. Jag var anställd på en tygaffär i Jakobstad och när den kom till salu köpte jag upp företaget! Småningom blev det mer och mer praktiska tjänster åt företagen Hemfix och Elsa Möbel. Numera driver jag och Theresa Särs från Hemfix vårt gemensamma företag Vonmööpeli i Terjärv.

Vad är det bästa/sämsta med att vara företagare?

– Det bästa är nog kreativiteten, att det inte finns några begränsningar. Man kan själv bestämma vad man gör och med vem. Jag är glad varje dag då jag går till jobbet!

– Det sämsta är väl då osäkerheten och ekonomin. Men osäkerheten har vi försökt råda bot på genom att vi gick ihop med Elsa Möbel. Nu är vi flera kvinnor som kan rycka ut om någon är sjuk.

Vad har du för råd till kvinnor som funderar på att bli företagare?

– Det är nog att skaffa någon sorts stödperson, via studier kanske eller kanske en mentor. För som företagare behöver man stöd, speciellt som ensamföretagare.


Annika Punsar

driver Holistica Massage & Relax i Ytteresse, Pedersöre

Vad fick dig att bli företagare?

– Företagare var faktiskt det sista jag skulle bli! Men när jag valde att utbilda mig till massör för några år sedan märkte jag att företagare blev det naturliga valet. Så man kan säga att mitt yrkesval styrde in mig att bli företagare.

Vad är det bästa/sämsta med att vara företagare?

– Friheten är det bästa, att man kan planera och ställa arbetet enligt övriga livet. I mitt fall kan jag också bestämma arbetstakten enligt personliga förutsättningar.  Nackdelen är väl att man inte alltid har råd att vara ledig så länge som man skulle behöva. Det kommer inte in en semesterlön på kontot som i mitt förra jobb. I fjol, efter sex år som företagare, höll jag för första gången ledigt en hel månad i sträck. Men det positiva överväger absolut.

Vad har du för råd till kvinnor som funderar på att bli företagare?

– Du kan börja smått, vid sidan av annat arbete och testa dig fram. Ta reda på så mycket du bara kan. Själv har jag fått bra råd på bl a  Concordia. Sedan är det viktigt att till exempel hitta en bra bokförare. Prata med andra företagare och få råd den vägen! Visionera, dröm och sätt upp målbilder, en klar målsättning hjälper speciellt i början.


Jessica Wik

driver tillsammans med Erica Lindholm bokföringsbyrån Brejk ekonomitjänster i Nykarleby centrum

Vad fick dig att bli företagare?

– Friheten att kunna bestämma över arbetstider och vara sin egen chef. Jag hade tidigare jobbat inom ekonomiförvaltning så branschen var bekant.

Vad är det bästa/sämsta med att vara företagare?

– Det bästa som sagt friheten. Nackdelen är att man aldrig är riktigt ledig. Som anställd är det enklare på det viset. Som företagare har man mer ansvar. Men fördelarna överväger absolut.

Vad har du för råd till kvinnor som funderar på att bli företagare?

– Satsa! Många gånger verkar män vara mer beredda att ta risker än kvinnor. Men jag tycker att man ska köra hårt om man har en dröm. Tala med andra företagare och få tips den vägen.


Blev du intresserad av företagande? Kontakta då våra företagsrådgivare Sanna Kankaanpää sanna.kankaanpaa@concordia.jakobstad.fi /+358 500 160 908

eller Kari Myllymäki kari.myllymaki@concordia.jakobstad.fi /+358 400 123 630