Circular Design Day – summering

Circular Design Day ordnades 11.5 och vad roligt att se så många ivriga deltagare på plats. Tusen tack för ert deltagande! Evenemanget var DeCiDe-projektets slutseminarium och vi fick en smygtitt på Digitala Guiden, som tagits fram inom projektet. Gamla Brandkårshuset i Jakobstad fungerade ypperligt för denna typ av evenemang och det uppstod ett trevligt mingelsorl. Gamla brandkårshuset har även en bra koppling till temat på dagen och är ett bra exempel på hur en gammal byggnad kan hitta nytt syfte.

Den röda tråden genom dagen var betoningen på samarbete. Vi behöver samarbeta för att driva på den gröna omställningen. Och arbetet börjar i design skedet, oavsett om det gäller utveckling av en produkt eller en affärsmodell.

Huvudtalaren Vojtech Vosecky levde upp till alla förväntningar genom att prata klarspråk utan att linda in utmaningar vi står inför. Vosecky lyfte bland annat fram att vi bör 1. Designa för att minimera spill och avfall 2. Designa för att hålla över tid 3. Designa för att skapa cykler.

Hållbarhetssnack hör vi i alla korridorer idag, men nu är det dags för verkstad. På Circular Design Day presenterade Mirka deras SHAPE Ecosystem projekt, som är ett exempel på handling. Maria Smeds Engström betonade hur viktigt samarbete är för att bygga upp nya ekosystem, vilket är precis det som SHAPE-projektet syftar till. The Loop Factory och Walki berättade om deras samarbete, där fokus legat på att utveckla nya produkter från Walkis spillmaterial.

Från linjärt till cirkulärt

Annastina Liedes från Clewor berättade om deras tjänst SmartWear®, som fokuserar på att hålla arbetskläderna i omlopp genom att reparera, återvinna och återanvända. Tayfun Avdan från IKEA of Sweden föreläste på distans och berättade om IKEA:s målsättning att utveckla en cirkulär affärsmodell från en linjär modell samt målsättningen att vara koldioxidneutrala 2030. Vi fick även en inblick i hur IKEA arbetar med design utifrån EU-direktiv, bland annat med produktpass. Produktpass ska möjliggöra tillgång till information längs hela värdekedjan.

Vi fick höra både internationella och regionala perspektiv på hur man skapa handling av allt hållbarhetssnack. Designa med eftertanke och samarbeta för flera aktörers vinning.
Utöver alla fantastiska talturer delades priset ”Österbottens Jämställdhetsföretag 2023” ut och vinsten gick till till Bigro. Gratulerar!

Videomaterial från evenemanget publiceras i juni

Missade du Circular Design Day? Ingen fara! Talturerna är inspelade och under bearbetning och kommer att publiceras på vår hemsida inom juni månad. DeCiDe-projektets Digitala Guide publiceras även den inom juni månad och kan stöda ert företag vidare i den cirkulära utvecklingen. Följ med i våra kanaler för uppdateringar kring materialet från Circular Design Day och DeCiDe Digital Guide.