Circular Design Day – kooste

Järjestimme Circular Design Day-tapahtuman 11. toukokuuta, ja oli hienoa nähdä niin monia innokkaita osallistujia paikan päällä. Kiitos paljon osallistumisestanne! Tapahtuma oli DeCiDe-hankkeen loppuseminaari ja saimme kurkistuksen hankkeessa tuotetusta Digioppaasta. Vanha Palokunnantalo Pietarsaaressa sopi erinomaisesti tämäntyyppiseen tilaisuuteen ja antoi hyviä verkostoitumismahdollisuuksia. Vanha Palokunnantalo on myös kytketty hyvin teemaan, hyvänä esimerkkinä siitä, miten vanha rakennus voi saada uuden käyttötarkoituksen.

Yksi päivän pääteemoista oli yhteistyön korostaminen. Meidän on tehtävä yhteistyötä, jotta voimme edistää vihreää siirtymää. Työ alkaa jo suunnitteluvaiheessa, olipa sitten kyse tuotteen tai liiketoimintamallin kehittämisestä.

Pääpuhuja Vojtech Vosecky täytti kaikki odotukset puhumalla selkokielellä kaunistelematta kohtaamiamme haasteita. Vosecky korosti muun muassa sitä, että meidän on 1. Suunniteltava niin, että jätteet jäävät mahdollisimman pieniksi 2. Suunnitella kestäviä tuotteita 3. Suunnitella niin, että se luo syklejä.
Vastuullisuudesta puhutaan nykyään kaikkialla, mutta nyt on toiminnan aika. Circular Design Day-tapahtumassa Mirka esitteli SHAPE Ecosystem -hankettaan, joka on esimerkki toimenpiteistä. Maria Smeds Engström korosti yhteistyön merkitystä uusien ekosysteemien rakentamisessa, ja juuri siihen SHAPE-hankkeella pyritäänkin. The Loop Factory ja Walki kertoivat yhteistyöstään, jossa keskitytään uusien tuotteiden kehittämiseen Walkin sivuvirtamateriaaleista.

Lineaarisesta ajattelutavasta kiertotalouden mukaiseen ajattelutapaan

Annastina Liedes Cleworilta kertoi heidän SmartWear®-palvelustaan, jossa keskitytään työvaatteiden pitkäikäisestä käytöstä korjaamalla, kierrättämällä ja uudelleenkäyttämällä. Tayfun Avdan IKEA of Sweden:sta luennoi etänä ja kertoi IKEAn tavoitteesta kehittää lineaarisesta liiketoimintamallista kiertotalouden mukainen liiketoimintamalli ja yrityksen tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Saimme myös käsityksen siitä, miten IKEA työskentelee EU-direktiiveihin perustuvan muotoilun parissa, muun muassa tuotepassien avulla. Tuotepassit mahdollistavat tiedonsaannin koko arvoketjun läpi.
Kuulimme sekä kansainvälisiä että seudullisia näkökulmia siitä, miten kaikesta vastuullisuuspuheesta voidaan luoda toimintaa. Suunnittele harkiten ja tee yhteistyötä useiden sidosryhmien hyväksi.

Kaikkien upeiden puheenvuorojen lisäksi Bigro palkittiin Pohjanmaan Tasa-arvoyritys 2023 -palkinnolla. Onnittelut!

Videomateriaali tapahtumasta julkaistaan kesäkuussa

Jäikö Circular Design Day väliin? Ei hätää! Puheenvuorot on nauhoitettu ja ne julkaistaan verkkosivuillamme kesäkuun aikana. Tuolloin julkaistaan myös DeCiDe-hankkeen Digiopas, joka voi tukea yritystäsi kiertotalouden mukaisessa kehityksessä. Seuraa kanaviamme saadaksenne päivityksiä Circular Design Dayn materiaalista ja DeCiDe Digioppaasta.