Vastuullisuussertifikaatilla matkailuyritys todentaa toimivansa vastuullisesti
Visit Finlandin hallinnoimaan Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmaan sisältyy yhtenä toimenpiteenä kestävää matkailua tukevan sertifikaatin hakeminen. Sertifiointivaatimuksella varmistetaan STF-ohjelman luotettavuus ja läpinäkyvyys, sillä kolmas osapuoli auditoi sertifioidut yritykset.
– Sertifioinnissa todennetaan, mitä yrityksessä jo tehdään hyvin, ja asetetaan tavoitteita toiminnan kehittämiseksi, kertoi Anu Nylund Mood of Finlandista Sustainable Tourism -hankkeen tiimoilta pidetyssä valmennuksessa Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuyrittäjille ja -toimijoille.
Sertifioinnin tarkoitus ei siis suinkaan ole etsiä mahdollisia virheitä yrityksen toiminnasta, vaan siihen liittyy aina myös tuki ja kannustus. Sertifikaattien myöntäjät auttavat löytämään keinot, joilla sertifioinnin kriteerit saadaan täyttymään.
Sertifikaateilla usein maakohtaiset kriteeristöt
– Osalla sertifikaateista on maakohtaiset kriteeristöt, ja lähtökohtaisesti ne ovat meillä suomeksi. Materiaalit sertifikaattia varten voi ainakin erikseen sovittaessa kuitenkin tuottaa myös ruotsiksi. Kannattaa myös olla yhteydessä sertifioinnin suorittavaan organisaatioon, mikäli maakohtaiselle kriteeristölle olisi tarvetta ruotsiksi, niin että he saavat tietoa matkailuyritysten tarpeista, Nylund kehotti.
Yleisesti sertifikaateilla on liittymismaksu sekä vuosimaksu, ja auditoinneista peritään erillinen maksu. Auditointivälit ovat sertifikaattikohtaisia.
– Kannattaa kuitenkin muistaa, että vastuullisesti toimiminen ei ole vain menoerä. Lähtökohta on, että vastuullisuudella saavutetaan säästöjä, Nylund totesi.
STF-ohjelmaan on hyväksytty tietyt sertifikaatit, mutta jos yrityksellä on suoritettuna sellainen ympäristösertifikaatti, jota ei STF:n listalla ole, kannattaa olla yhteydessä Visit Finlandiin.
”Vastuullisesti toimiminen ei ole vain menoerä. Lähtökohta on, että vastuullisuudella saavutetaan säästöjä.”
Any Nylund, Mood of Finland
Koko henkilökunta sitoutetaan vastuullisuustyöhön
Jos yrityksessä on henkilökuntaa, kannattaa sertifiointiin sisältyvää kirjallista työtä jakaa niin, että kaikki osallistuvat. Osa sertifikaateista on myös rakennettu niin, että useamman henkilön on oltava mukana.
– Näin tekeminen jalkautuu henkilökuntaan hyvin luontevasti, Nylund sanoi.
Mikäli yrityksellä on alihankkijoita tai yhteistyökumppaneita, osa sertifikaateista vaatii, että heidän kanssaan on tehty sitoumus, niin sanottu eettinen ohjeisto, jota kaikki osapuolet sitoutuvat noudattamaan.
Tukea sertifiointiprosessiin hankkeesta
Sustainable Tourism -hankkeen koulutustilaisuuksiin tulee taukoa kesän ajaksi, sillä kiihkein matkailusesonki on alkamaisillaan ja yrittäjillä kädet täynnä työtä.
– Syksyllä jatketaan, ja silloin toivottavasti pääsemme näkemään fyysisestikin, sanoo Peter Källberg Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKista.
– Kehotamme kuitenkin kaikkia alueemme matkailuyrittäjiä olemaan meihin projektinvetäjiin yhteydessä kaikissa sertifiointeihin ja STF-ohjelmaan liittyvissä kysymyksissä. Olemme teidän tukenanne! jatkaa Sara Libäck-Sandin Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordiasta.
Sustainable Tourism-hanketta hallinnoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Dynamo Närpiön kanssa.