”Mikä on hyväksi ympäristölle, on hyvää lompakolle, mikä on hyvää lompakolle, on hyvää ympäristölle”

Helmikuussa järjestettiin kolme 60 minuutin vastuullisuusbuusti-digitapahtumaa kiertotaloudesta, energiatehokkuudesta sekä kestävästä ja fossiilivapaasta liikenteestä. Jokaisessa buustissa meillä oli vierailevia asiantuntijoita, jotka avasivat jokaista teemaa inspiroivalla tavalla. Buustitapahtumat olivat suunnattu sekä kunnille että yrityksille. Näin jälkeenpäin voimme todeta, että buustit antoivat paljon ajateltavaa. Tässä artikkelissa haluamme siksi jakaa buusteista saamamme pohdintoja.

Ensimmäisen buustin aikana yritimme selvittää, mistä kiertotaloudessa oikein on kysymys. Kävimme läpi mitä kiertotalous on, miksi sitä tarvitaan ja miten voimme muuttua kiertotaloudellisemmiksi. Olemme ymmärtäneet, että kiertotalous voi tuntua melko epämääräiseltä, mutta kyse on kuitenkin roskakorin tyhjästä pitämisestä. Nykyään kulutamme enemmän luonnonvaroja kuin mitä maapallo pystyy tuottamaan. Nykyään maailma toimii 8,6 % kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, mikä puolestaan ​​tarkoittaa, että yli 90 % resursseistamme emme käytä optimaalisesti. Nykyisen elämäntapamme mukaan tarvitsemme neljä maapalloa kulutustarpeemme tyydyttämiseksi. Mutta miten voimme muuttaa ajatustapaamme? No, esimerkiksi sillä, että jo tuotteen tai palvelukonseptin suunnitteluprosessin lähtökohtana olisi, että tuote ei koskaan päädy roskakoriin.  

Toisen buustin teemana oli energiatehokkuus. Buustissa saimme inspiroivia puheenvuoroja, jossa nostettiin esille esimerkkejä ja malleja niin paikallisilta kuin valtakunnallisiltakin toimijoilta siitä, mitä energiatehokkuus voi käytännössä tarkoittaa. Markus Snellman, Snellmanin Lihanjalostus Oy:stä korosti, että ”mikä on hyväksi ympäristölle, on hyvää lompakolle, mikä on hyvää lompakolle, on hyvää ympäristölle”. Snellman kertoi kokemuksistaan ​​energiatehokkuudesta ja antoi inspiroivia esimerkkejä pohjalaisesta yrittäjyydestä ja ”kaikki on mahdollista” -asenteesta. Tämä antoi inspiraatiota siihen, kuinka kunnat ja yritykset, niin pienet kuin suuret, voivat löytää ratkaisuja, joiden vaikutus näkyy sekä lompakossa että ympäristössä. Sen ei tarvitse olla vaikeampaa. Jos teemme asiat oikein, se on myös kestävää ja energiatehokasta. Buustin aikana saimme myös kuulla Vaasan kaupungin Mika Hakosalon ja Motivan Erika Rikbergin mietteitä energiatehokkuudesta.  

Kolmannen ja viimeisen buustin aikana keskustelimme siitä, miten voimme vähentää liikennesektorin päästöjä ja luoda kestävämpiä liikenneratkaisuja mutta myös siitä mitä on hyvä huomioida fossiilisten polttoaineiden valinnassa. Liikenne ja kuljetus muodostavat nykyään suuren osan seutumme hiilidioksidipäästöistä. Tämän buustin aikana kestävän liikenteen DI ja konsultti Emil Finne ja Vaasan yliopiston projektipäällikkö Heli Siirilä jakoivat osaamistaan ​​ja kokemuksiaan kestävistä ja fossiilivapaista liikenne- ja kuljetusratkaisuista. Vastuullisesti matkustaminen voi joskus olla haaste maaseudulla, jossa ei aina ole joukkoliikennettä. Monien hyvien ehdotusten joukossa Heli mainitsi, että autojen yhteiskäyttö ja paikallisesti tuotetun energian käyttö voidaan nähdä hyvinä vaihtoehtoina. Emil puolestaan ​​korosti, että meidän tarvitsisi alkaa kuluttamaan vähemmän energiaa sen sijaan, että siirtyisimme käyttämään vihreää energiaa. Mitä tulee fossiilittomaksi tulemiseen, hän mainitsi, että tekniikka on jo olemassa. Kyse on pitkälti asenteistamme ja halustamme muuttua.  

Kiertotalous-Tomas ja Ilmasto-Malin

Tämä asenne mainittiin useaan otteeseen buustien aikana. Kestävämpien valintojen tekemisessä on paljon kyse siitä, että uskaltaa ajatella toisin ja haastaa omat asenteet. Toinen asia, joka toistui buusteissa, oli se, että uskaltaa ottaa se ensimmäinen askel kohti muutosta ja eikä tehdä tästä siirtymisestä niin suurta ja pelottavaa. Pienet askeleet voivat olla ison muutoksen alku. Olemmeko valmiita haastamaan asenteemme ja olemaan avoimia uusille ja joskus hieman rohkeille ratkaisuille?  

Lämmin ja iso kiitos kaikille osallistujille ja luennoitsijoille.  

/Kiertotalous-Tomas ja Ilmasto-Malin