Meillä on vastuu lähiympäristöstä

Suljettu tuotekierto, jossa kierrätetään niin paljon kuin mahdollista. Mutta myös pakkausmuovin vähentäminen, älykkäät energiaratkaisut ja biokaasun käyttö tekevät Snellmanista edelläkävijän alallaan.

Kaikilla yrityksillä ei ole omaa pelle pelotonta, mutta Snellmanilla ollaan onnekkaita. Markus Snellman on alusta saakka keskittynyt älykkäisiin ratkaisuihin, joilla optimoidaan prosesseja, pidetään kustannukset matalina ja ennen kaikkea säästetään energiaa ja luodaan mahdollisimman kestävää tuotantoa. Lämpöpumput ovat tärkeä osa ratkaisua ja viimeisin panostus on tuulivoimaa koskeva sopimus – vuonna 2025 kaiken tehtaalla käytettävän sähkön on määrä olla vihreää.

– Meille vastuullisuudessa on kyse vastuusta. On kyse siitä, ettei mietitä ainoastaan, kuinka toimintamme vaikuttaa tehtaaseen ja työntekijöihimme, vaan koko yhteiskuntaan, sanoo Markus Snellman.
Markus kollegoineen on jo vuosia tehnyt kovaa työtä ohjatakseen tuotantoa kestävämpään suuntaan ja nykyisin Pietarsaaren Kuusisaaressa sijaitsevalla tehtaalla on periaatteessa suljettu tuotekierto, missä mahdollisimman paljon kierrätetään ja käytetään uudelleen. Mottona on, ettei mitään päätyisi kaatopaikalle. Biokaasu on hyvä esimerkki. Tehtaan teurasjäte käytetään turkiseläinten rehuksi ja eläinten ulosteet palaavat käyttöön biokaasun muodossa. “Ruskea kultamme”, kuten Markus Snellman asian ilmaisee. Myös vedenpuhdistamosta peräisin oleva liete on biokaasutuotannon raaka-ainetta. – Biokaasua käytetään pääasiassa höyryn tuotantoon tehtaalla, mutta myös tehdasalueen tankkausaseman pyörittämiseen – hyöty ja yhteiskuntapalvelu siis yhdistyvät. Markus Snellman kertoo mielellään työstään, eivätkä yrityksen panostukset suinkaan ole salaisuuksia – päinvastoin. Hän viihtyy parhaiten, kun voi pallotella ideoita ja viilata tekniikkaa samanhenkisten kanssa.

Uusi EU-rahoitteinen hanke on lähtökuopissa

Yksi tämän hetken suurista haasteista on energian varastointi. Markus Snellman haaveilee lyhytaikaisvarastoinnin järjestelmästä, joka mahdollistaa säästetyn energian käytön aikoina, jolloin sähkön hinta on korkeimmillaan.
– Se olisi myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta hyvä kuormitushuippujen vähentämiseksi. Juuri nyt olemme uuden EU-rahoitteisen hankkeen lähtökuopissa. Me toimimme hankkeen vetäjänä, mutta ajatuksena on, että kehittämämme ratkaisut hyödyttäisivät myös muita.
Toinen elintarvikealan haasteista on muovi. Jauhelihapakkausten uudistus oli suuri askel, mutta asiassa on vielä paljon tehtävää. Muovin on oltava täysin puhdasta, mikä hankaloittaa kierrätysmateriaalin käyttömahdollisuuksia, mutta uusia ratkaisuja testataan koko ajan.
Toinen konkreettinen asia, jota Markus Snellman on paljon miettinyt, on varaosiin liittyvä paikallinen yhteistyö.
– Se mitä tarvitsemme, onkin ehkä jonkun muun varastossa samalla seudulla. Tällainen ratkaisu hyödyttäisi kaikkia.

Snellman – Keitä olemme?

Snellman on Pietarsaaressa sijaitseva perheyritys, joka tunnetaan korkealaatuisista liha- ja leikkeletuotteistaan, joiden lihapitoisuus on suuri, ja jotka eivät sisällä turhia lisäaineita. Viimeisin lisäys tuoteperheeseen ovat lihapullat, joista on nopeasti tullut asiakkaiden suosikki. Pietarsaaren tehtaan toimintaan kuuluu kaikki hankinnasta ja teurastamosta leikkuuseen, lihanjalostukseen ja leikkeletuotantoon saakka. Veljesten Kurt ja Lars Snellmanin käynnistämä pieni makkaratehdas on nykyisin 800 työntekijän konserni.
www.snellman.fi

Lue muut vastuullisuuskertomukset

Tämä artikkelisarja on toteutettu osana CIT- Circular Insights and Transition-hanketta, jonka rahoittaa Euroopan Unionin aluekehitysrahasto, Pohjanmaan Liitto ja Pohjanmaan kehittämisyhtiöt.