Maailman kestävimmät vesilukot

Kestävä kehitys ei ole koskaan ollut nopeampaa. Marko Nylundista kehitys tuntuu kuitenkin liian hitaalta. Tuottamalla vastuullisia ja kestäviä vesilukkoja hän haluaa olla osaltaan rakentamassa parempaa tulevaisuutta.

Prevexin kotisivuilla on video, jossa toimitusjohtaja Marko Nylund hiihtää jäällä. Hän pysähtyy taukopaikalle, istuutuu ja alkaa jutella maailmasta, ilmastosta ja siitä, minkälaisen jalanjäljen jätämme jälkeemme.

– Minulle sekä henkilökohtaisesti että toimitusjohtajan roolissa on kyse aidosta halusta pitää huolta planeetastamme. Siitä, että uskallamme kysyä, mitä oikeastaan olemme tekemässä.

Prevexillä on vuodesta 2019 saakka on ollut selkeä visio – valmistaa markkinoiden kestävimpiä vesilukkoja. Ajatus syntyi laajan arvotyöskentelyn yhteydessä joitakin vuosia sitten. Sen sijaan, että olisi keskitytty yhteen tai vain muutamaan tuotteeseen, päätettiin panostaa täysillä alusta saakka ja suunnitella kaikki tuotteet uudelleen. Nykyisin tuotteet sisältävät noin 55 prosenttia kierrätettyä materiaalia ja tavoitteena on tulevina vuosina nostaa osuutta aina 90 prosenttiin saakka.
– Meidän tuotteidemme kohdalla haasteena on, että raaka-aineen koostumuksen on oltava juuri oikea, jotta se kestää. Vesilukko ei yksinkertaisesti saa vuotaa. Kun tarkastellaan kestävyyttä ja vastuullisuutta kokonaisuutena, siihen sisältyy myös tuotteen käyttötarkoitus, sanoo Marko Nylund.

Vastuullisuustyössä on oltava täysin läpinäkyvä

Toinen tietoinen valinta on ollut olla täysin avoin sen suhteen, mitä yrityksessä tehdään. Prevex on juuri julkaissut ensimmäisen vastuullisuusraporttinsa, joka on saatavilla kotisivuilla. Raportista selviää muun muassa yrityksen tilanne scope-luokissa 1–3, sen ilmastokompensaatio ja scrap rate eli kuinka suuri osuus tuotteista päätyy tuotannossa jätteeksi.
– Voidakseen kutsua itseään kestäväksi ja vastuulliseksi on oltava täysin läpinäkyvä. Pelkkä etiketin liimaaminen ei riitä. On kyse faktojen selvittämisestä, toiminnasta ja ilmastoon positiivisesti vaikuttavien ratkaisujen löytämisestä.
Marko Nylund ymmärtää, että erityisesti pienillä yrityksillä ei ole samoja resursseja – kestävyys vaatii nimittäin osaamista. Hän toteaa kuitenkin, ettei se ole mikään tekosyy.
– Osa avoimuutta on myös omien kokemustemme jakaminen, jotta muut voivat välttyä tekemiltämme virheiltä.

Kehitystyö on jatkuvaa

Prevexillä suuri haaste ovat useita erilaisia materiaaleja sisältävät tuotteet, jotka ovat siksi vaikeasti kierrätettäviä. Tietyissä vesilukoissa on esimerkiksi tiivisteitä, jotka valmistusprosessissa valetaan kiinni. Hän huomauttaa myös, ettei kestävälle kehitykselle ole lopullista valmistumispäivämäärää.
– Kyseessä on jatkuva työ. Voimme koko ajan tulla paremmiksi.
Prevexille on tärkeää myös, että muut seudun yritykset toimivat kestävästi ja vastuullisesti. Osa Prevexin pakkausmateriaalista tulee esimerkiksi Rani Plastilta, yksi tuotantohallin linjastoista sylkee ulos keltamustia osia Mirkan hiomakoneisiin ja nurkassa seisoo Solvingin trukki.
Prevex valmistaa nykyisin yli tuhatta erilaista tuotetta ja vuosituotanto on yli neljä miljoonaa vesilukkoa. Uusimmassa hallissa seisoo rivissä nelisenkymmentä ruiskuvalukonetta. Marko Nylund poimii lähellä olevista suurista säkeistä kourallisen muoviosia.
– Tämä antaa ainakin minulle perspektiiviä asioihin. Jos aiomme jatkaa samaan malliin myös tulevaisuudessa, täytyy toimintamme olla kestävää. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Prevex – Keitä olemme?

Prevex on yksi maailman harvoista vesilukkoihin erikoistuneista valmistajista. Kehitämme, suunnittelemme ja tuotamme vesilukkoja ja niihin liittyviä tuotteita sekä valmistusteollisuudelle, jakelijoille että jälleenmyyjille. Tiesitkö, että meillä on tehtaalla 50 erilaista robottia? Tai että tuotamme vuosittain neljä miljoonaa vesilukkoa? Tehdas sijaitsee Uudessakaarlepyyssä ja yrityksen omistaa KWH-konserni.
www.prevex.com

Lue muut vastuullisuuskertomukset

Tämä artikkelisarja on toteutettu osana CIT- Circular Insights and Transition-hanketta, jonka rahoittaa Euroopan Unionin aluekehitysrahasto, Pohjanmaan Liitto ja Pohjanmaan kehittämisyhtiöt.