Developing Circular Design – DeCiDe

Kiertotalous alkaa suunnittelusta ja suuri osa ilmastojalanjäljestä ja valmistuskustannuksista juontaa päätöksistä, jotka tehdään jo suunnitteluvaiheessa. Tämä luo pohjan tuotteen elinkaarelle ja suunnitteluvaiheessa määritellään kokonaisympäristövaikutus raaka-aineiden käytöstä tuotantoon, jakeluun, käyttöön ja kierrätykseen, korjaamiseen ja jätteeseen.

Tulevaisuuden suuria kilpailuetuja ovat kiertotaloudellisesti valmistetut tuotteet, joilla on pitkä käyttöikä, korjausmahdollisuus ja jälleenmyyntimahdollisuus. Nykyaikaiset tuotteet on voitava huoltaa, korjata, päivittää, muokata, purkaa ja kierrättää. Siksi suunnittelu on yksi keskeisistä innovaatioprosesseista tulevaisuudessa.

Hankejäsenet

DeCiDe on yhteishanke jossa Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia (päävetäjä), Centria ammattikorkeakoulu ja Novia Yrkeshögskola yhdessä edistävät kiertotalousajattelutapaa ja kestävää muotoilua Pietarsaaren seudulla. Hankkeen tiimi koostuu kolmesta hankepäälliköstä (yksi Concordialla, yksi Centrialla ja yksi Novialla) joilla kullakin on vastuu eri tehtäväkokonaisuudesta.

Hanketoteuttajat ja rahoittajat: