Kiertotalous alkaa suunnittelusta ja suuri osa ilmastojalanjäljestä ja valmistuskustannuksista juontaa päätöksistä, jotka tehdään jo suunnitteluvaiheessa. Tämä luo pohjan tuotteen elinkaarelle ja suunnitteluvaiheessa määritellään kokonaisympäristövaikutus raaka-aineiden käytöstä tuotantoon, jakeluun, käyttöön ja kierrätykseen, korjaamiseen ja jätteeseen.
Tulevaisuuden suuria kilpailuetuja ovat kiertotaloudellisesti valmistetut tuotteet, joilla on pitkä käyttöikä, korjausmahdollisuus ja jälleenmyyntimahdollisuus. Nykyaikaiset tuotteet on voitava huoltaa, korjata, päivittää, muokata, purkaa ja kierrättää. Siksi suunnittelu on yksi keskeisistä innovaatioprosesseista tulevaisuudessa.

Suunnittelu
Suurin mahdollisuus vaikuttaa tuotteen ilmastojalanjälkeen on suunnitteluvaiheessa. Ottamalla kiertotalouden periatteet mukaan tuotteen ja tuotanoon suunnitteluvaiheeseen, yritykset voivat tehokkaasti ja helposti vähentää ympäristövaikutuksiaan ide- ja kehitysvaiheessa. Verrattuna perinteiseen tuotantoon, joka keskittyy vain loppukäyttäjään, kiertotalouden mukainen suunnittelu ottaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan ottaen huomioon tuotteen koko elinkaaren osallistuvat sidosryhmät. Toimijoita lähtien raaka-ainemateriaalien tuottajista ja toimittajista loppukäyttäjien ja hävitys/kierrätysprosesseihin otetaan huomioon. Tässä osiossa esittelemme esimerkkejä ja luomme ohjeistusta siitä, kuina voidaan suunnitella tuotteistaan korjattavia, muokattavia, kierrättäviä ja saadakseen pitempi elinkaari.

Liiketoimintamallit
Tulevaisuuden liiketoimintamallit perustuvat siihen, että kulutamme vähemmän, ei enemmän. Edellytykset kiertotalouden mukaisille liiketoimintamalleille vaihtelevat toimialoittain. Siksi on tärkeää huomioida tarpeellisuus erilaisille ratkaisuille ja malleille riippuen siitä, mitä materiaaleja yritykset käyttävät tai tarjoavatko ne tuotteita tai palveluja. Yritksen näkökulmasta kiertotalous voi tuoda merkittäviä säästöjä ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Älykkäät ratkaisut ja digitalisaatio ovat keskeisiä. Kiertotalouden mukainen liiketoiminta tarvitsee myöskin olla taloudellisesti kestävää. Lineaaritalouden yritykset voivat veloittaa vain kerran, kun taas kiertotalousmallisilla voi olla useita tulovirtoja eri vaiheissa.

Kestävä tuotekehitys
Valmistavan teollisuuden yritykset ja tuotekehittelijät ovat jatkossa pakotettuja miettimään, miten heidän tuotteensa suorituskyky on mahdollisimman korkea, miten tuote on huollettavissa tai korjattavissa, mihin eri komponentit kierrätetään käytön jälkeen ja kuinka päivitettäviä ja muunneltavia tuotteet ja ohjelmistot ovat. Materiaalivalinnoilla on keskeinen merkitys, ja EU:n suunnittelema digitaalinen tuotepassi on tärkeä osa kestävien tuotteiden aloitetta. Tuotepassista saa tietoa tuotteesta. Viivakoodin tai QR-koodin kautta kuluttajille tarjotaan tietoa tuotteiden korjaamiseen ja kierrätykseen tai niiden materiaalien alkuperään liittyen. Myös tuotteen hiilijalanjälkilaskelmat voisivat jatkossa löytyä tuotepassista.
Circular Design Day 11.5.2023
Johdanto
Vojtech Vosecky
Mirka
The Loop Factory & Walki
Clewor
IKEA of Sweden
Paneelikeskustelu
DeCiDe hanke
DeCiDe-hankkeen tarkoituksena oli auttaa Pietarsaaren seudun elinkeinoelämää vastaamaan kasvavaan vaatimukseen kiertotalouteen siirtymisestä jo tuotteen suunnitteluvaiheessa. Hankkeen poikkileikkaava teema oli kestävyys ja lähtökohtana oli kolme ensisijaista tarvetta:
- Avainkysymys pandemiasta toipumisessa on Pietarsaaren seudun vientiteollisuuden kestävä kehittäminen.
- Sekä asiakkaat, tuleva lainsäädäntö että EU-direktiivit asettavat vaatimuksia muutoksille koko arvoketjussa
- Koko tuotteen elinkaaren tarkastelu, jossa suunnittelulla tarkoitetaan materiaalista, käyttötarkoituksesta ja estetiikasta koostuvaa kokonaisuutta, tarjoaa seudun muutokselle metodin.
DeCiDe oli yhteishanke jossa Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia (päävetäjä), Centria ammattikorkeakoulu ja Novia Yrkeshögskola yhdessä edistivät kiertotalousajattelutapaa ja kestävää muotoilua Pietarsaaren seudulla. Hanke päättyi kesäkuussa 2023.
Tiedostot
Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja olemaan valmiina sen mukanaan tuomiin muutoksiin. Suomen tavoitteena on olla vuoteen 2035 mennessä hiilidioksidineutraali yhteiskunta, jossa kiertotalous muodostaa
Syyskuun uutiskirjeestämme voit lukea Vastuullisuusviikon tapahtumistamme, tulevista työpajoista, Most Attractive Place To Work-kilpailusta, yritysrahoituksesta ja paljon muuta! Haluatko saada uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi? Tilaa se tästä.
Tervetuloa inspiroivaan iltapäivätapahtumaan vastuullisuudesta Campus Allegroon! Concordia järjestää Vastuullisuusviikon kunniaksi iltapäivätilaisuuden, jossa Sitran Tim Forslund kertoo tulevaisuuden liiketoiminnasta ja siitä, miten yritysten tulisi työskennellä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden parissa. Osallistujat
Oletko suojannut ja varmistanut yrityksen tiedot asianmukaisella tavalla? Mitä riskejä löytyy ja miten niitä voi käsitellä? Mitä teet jos vahinko sattuu? Pitäisikö suojata muuta kuin tietokonetta? Käsitteletkö liiketoiminnassasi henkilötietoja? Mitä