Miltä näyttää tulevaisuuden kestävä elintarviketuotanto – ja kuinka voimme tehdä yhteistyötä sen saavuttamiseksi? Tämä oli keskeinen kysymys, kun yritykset, asiantuntijat ja tutkijat kokoontuivat Valion Food 2.0 -tapahtumaan maaliskuun puolivälissä.
Tiedonvaihto, yhteistyö ja yhteiskehittäminen olivat pääteemoina tapahtumassa, jonka Valion Business Finlandin rahoittama veturihanke Food 2.0 järjesti yhdessä VTT:n, LUKE:n, Helsingin yliopiston, ETL:n sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Innovation Boost Jakobstad Region -hankkeen projektipäällikkönä sain ainutlaatuisen tilaisuuden saada ajankohtaista tietoa elintarvikealan kehityksestä, mahdollisista tulevaisuuden suuntauksista Pietarsaaren seudun eri toimijoille sekä siitä, mitkä tutkimusalueet ovat tällä hetkellä etusijalla.
Valion ekosysteemi kasvaa vauhdilla

Päivän aikana saimme kuulla, mitä Valio ja sen ekosysteemiin kuuluvat yritykset ja organisaatiot ovat yhdessä tehneet tulevaisuuden elintarviketuotteiden, teknologiatransformaation, uudistavan elintarviketuotannon ja resurssitehokkuuden kehittämiseksi kuluneen vuoden aikana. Valio on onnistunut hyvin verkostonsa laajentamisessa, ja yritysten sekä organisaatioiden määrä ekosysteemissä on kasvanut jo 170 jäseneen vain yhdessä vuodessa – huomattava nousu alkuperäisestä tavoitteesta, joka oli 100 jäsentä viidessä vuodessa. Tämä vaikuttava kehitys osoittaa alan vahvaa yhteistyöhalukkuutta.
Kick-off kansalliselle elintarvikealan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) foorumille
Päivän aikana saimme myös osallistua kauan odotetun kansallisen elintarvikealan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) foorumin syntyyn. Tämän kansallisen TKI-foorumin tavoitteena on:
- Laajentaa ja parantaa yhteistyötä elintarvikealalla
- Madaltaa yritysten kynnystä osallistua TKI-toimintaan
- Tehostaa kehitystyötä
- Jakaa tietoa uusimmasta tutkimuksesta ja hankerahoituksista.
Foorumi järjestää työpajoja, seminaareja ja tapahtumia yhteistyössä elintarvikealan yhdistysten, klustereiden ja ekosysteemien kanssa.
5 miljoonaa euroa tutkimushankkeisiin
Valion Food 2.0 -ekosysteemissä on haettavissa TKI-rahoitusta eri tutkimushankkeisiin. Kaudelle 2025-2029 on varattu noin 5 miljoonaa euroa. Hakemusten painopistealueet ovat:
• tilojen riskit muuttuvassa toimintaympäristössä
• ravinnekierron tehostaminen järjestelmä- ja tilatasolla
• uusien kasvinjalostusteknologioiden tehokas hyödyntäminen
• maan biologisen monimuotoisuuden, kasvien hyvinvoinnin ja satoisuuden parantaminen sekä luonnon monimuotoisuuden lisääminen.
Lue lisää Food 2.0 hankerahoituksen ennakkoilmoituksesta tämän linkin kautta.
Merkitse kalenteriin 31.10.2025 – ensimmäinen TKI-foorumin tapaaminen
Haluatko olla mukana kehittämässä elintarvikealan tulevaisuutta? Varaa tuolloin kalenteristasi 31. lokakuuta 2025 jolloin järjestetään ensimmäinen TKI-foorumin tapaaminen. Ohjelmassa on mm.:
• Alueellisten hankkeiden esittely
• Yhteistyötilaisuuksia uusien hankkeiden kehittämiseksi
• Rahoitusmahdollisuuksien esittely
• Tieteellisen tutkimuksen ja hanketulosten pitchausistuntoja
Tämä on oiva tilaisuus verkostoitua muitten elintarvikealan toimijoiden kanssa ja edistää alan kehitystä.
Lisätietoja TKI-foorumista saat ottamalla yhteyttä:
Emilia Nordlund, VTT (emilia.nordlund@vtt.fi)
Anu Kaukovirta, Luke (anu.kaukovirta@luke.fi)
Mari Sandell, Helsingin Yliopisto (mari.sandell@helsinki.fi)
Marleena Tanhuanpää, Elintarviketeollisuusliitto (ETL) (marleena.tanhuanpaa@etl.fi)
Haluatko sparrausta yrityksesi TKI-toimintaan? Ota yhteyttä

Pia Holkkola-Löf
Hankepäällikkö, Innovation Boost Jakobstad Region
050 434 6669
pia.holkkola-lof@concordia.jakobstad.fi
