Under EnergyWeek 19 mars 2025 ordnade projektet Bothnia Green Energy, som Concordia är en del av, ett seminarium på temat spillvärme. Evenemanget samlade internationella experter samt sakkunskap från Jakobstadsregionen. Budskapet var tydligt: spillvärme är en outnyttjad resurs med stor hållbarhetspotential, men dess lönsamhet ses fortfarande som en utmaning.
Seminariet inleddes av Catarina Still, projektledare för Bothnia Green Energy, som konstaterade att stora mängder energi från spillvärme kunde användas mer effektivt än att bara släppas ut i omgivningen.
En lösning presenterades direkt av Denise Conway, VD för företaget Heliostorage, som har utvecklat en teknik som balanserar ut värmen från sommarmånaderna med kylan från vintern genom innovativ borrhålslagring.
Conway berättade hur deras lösning, som utnyttjar grunda hål nära markytan, också kan utnyttja värme som blir över i produktionen för att minska företags uppvärmningskostnader under vintern.

Spillvärmens potential och hinder
Timo Laakso, Head of Technical & Business Consulting vid Elomatic, påpekade med sitt inlägg de möjligheter och utmaningar som spillvärme har. Elomatic är ett Åbobaserat konsultbolag som hjälper företag att utveckla hållbara energilösningar.
”Vi använder bara 3 TW av 130 TW potential” menade Laakso och lyfte upp hur spillvärme kan användas på många olika sätt. Ett exempel är vatten, vilket utnyttjats vid Påttska reningsverket i Vasa.
Trots potentialen saknas ofta finansiella incitament. Företag prioriterar ofta andra investeringsprojekt, även om spillvärmeanvändning kan ge långsiktiga besparingar.
”I praktiken uppkommer risker med avtal. Både producent och användare måste gynnas av arrangemanget. Korta kontrakt avskräcker företag från att göra nödvändiga investeringar,” avslutade Laakso.

Exempel från Alholmen

Åsa Björkman, projektledare för projektet Alholmen Circular Economy Platform, presenterade exempel på hur energiproduktionen på Alholmens Kraft och UPM utnyttjar överskottsvärme som fjärrvärme. Alholmens Kraft använder framför allt biobränslen bestående av restprodukter från UPM:s cellulosaproduktion och sågverksamhet. Det gör att Herrfors, som äger fjärrvärmenätet, kan sälja 100 % grön värme. Grön fjärrvärme är särskilt värdefullt för företag som rapporterar om sin hållbarhet.
Det finns ändå begränsningar i utnyttjandet av spillvärme på Alholmen. Dels är temperaturerna låga samtidigt som efterfrågan varierar. Under sommaren är behovet av fjärrvärme minimalt. Så länge det inte finns köpare för överskottsvärmen så finns inte tillräckliga ekonomiska incitament för investeringar på området.
”Detta kan dock ändras i framtiden, om vi skulle få en ny aktör som behöver värme som del av dess produktion”, menade Björkman.
Lokala lösningar och slutna system
Den sista talaren var Lars Birging, VD för det svenska företaget Zigrid som utvecklat en teknik för att göra elektricitet av låggradig spillvärme, vilket är majoriteten av spillvärmen. Tekniken är särskilt användbar inom processindustrin.
”Stor potential finns även vid datacenter, där spillvärmen kan utnyttjas för att generera el, som i sin tur kan användas för kylning. Det blir då ett slutet system,” berättade Birging.

Ny teknologi och flexibel finansiering ger möjligheter
Seminariet avslutades med en paneldiskussion, där talarna analyserade de olika exemplen. Bothnia Green Energys projektledare Catarina Still fungerade som moderator.
En stor utmaning är bristen på investerare, vilket delvis beror på den låga lönsamheten. Panelen trodde dock att ny teknologi och pionjärer som investerar i spillvärmelösningar kan accelerera utnyttjandet av spillvärme. Framtida regleringar och offentliga satsningar kan spela en avgörande roll.
”Offentlig finansiering är ofta för snävt inriktad,” påpekade Conway. ”Det finns stöd för vätelagring men inte för värmelagring.”
Hon betonade vikten av att kombinera kort- och långtidslagring av värme för att balansera årets efterfrågevariationer. Särskilt stora byggnader, som shoppingcenter kunde använda sin egna värme mer under andra årstider. Det är också viktigt att lokala aktörer hittar varandra.
Läs mer om Bothnia Green Energy och Alholmen Circular Economy Platform här.



