Seudun ilmastostrategia koskettaa kaikkia

Pietarsaaren seudulla on uusi ilmastostrategia. Nyt on meidän tehtävämme työskennellä yhdessä.

Viime aikoina keskustelu ilmastosta on ollut täydessä vauhdissa. Tämä ei ole niin outoa, kun otetaan huomioon viesti, jonka YK:n ilmastopaneeli IPCC esitti viimeisimmässä raportissaan.

Raportista käy ilmi, että maapallon ilmaston muutokset ovat äärimmäisiä, nopeita ja voimistuvat. Raportti osoittaa, että hiilidioksidi on suurin syy ilmastonmuutokseen, ja että on ihmisen ansiota, että muutos on mennyt siihen suuntaan, johon se on mennyt. Se tarkoittaa myös sitä, että ihmisten toimet voivat määrittää ilmaston tulevaisuuden.

Raportti näyttää synkän kuvan tulevaisuudesta. Samalla on jo tiedossa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hidastamiseen. IPCC:n raportti osoittaa selvästi, että yksittäisen asukkaan ja kansalaisen valinnat ja elämäntavat ovat tärkeitä myös hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Tiesitkö, että Suomessa vuosittain koteihin ja ravintoloihin syntyvästä ruokahävikistä Pietarsaaren asukkaiden osuuden arvioidaan olevan n. 50 kg per henkilö. Siinä ja muilla alueilla voimme kaikki vaikuttaa.

Kun siirrymme kestävään ja ilmastotietoiseen yhteiskuntaan, kunnilla on keskeinen rooli. Kunnat voivat näyttää tietä, kuten Pietarsaaren seudun kaupungit ja kunnat (Uusikaarlepyy, Pedersöre, Pietarsaari, Luoto ja Kruunupyy) tekevät uuden seudun hyväksytyn ilmastostrategian kautta. Seudun ilmastostrategia ulottuu vuoteen 2030, ja se on suunnitelma, miten seudusta tulee ilmastotietoisempi ja kestävämpi. Strategia sisältää tavoitteet ja toimenpiteet, jotka perustuvat seudun suurimpiin haasteisiin. Suurimmat haasteet ovat maataloudessa, tieliikenteessä ja rakennusten lämmityksessä. Maatalous on kuitenkin myös osa ratkaisua.

Ilmastostrategia keskittyy toimenpiteiden kehittämiseen alueen päästöjen ja ilmastojalanjäljen vähentämiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja ilmastonmuutoksen seurauksiin sopeutumiseen.

Suomen tavoitteena on olla ilmastoneutraali vuoteen 2035 mennessä. Pyrimme seudulla samaan tavoitteeseen ja haluamme olla edelläkävijöitä. Vuodesta 2007 vuoteen 2019 seudun kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 17 prosenttia. Ennusteen mukaan voimme pienentää ilmastojalanjälkeämme 76 % vuoteen 2030 mennessä, jos laitamme suuremman vaihteen päälle ja toimimme strategian mukaisesti. Erilaiset ilmastotoimenpiteet voivat hyödyttää sekä ilmastoa että parantaa terveyttä ja lisätä rahaa lompakkoon. Jos esimerkiksi pyöräilemme enemmän, edistämme terveyttä ja vähennämme polttoainekustannuksiamme.

Ilmastostrategia koskettaa kaikkia ja kannustamme luovuuteen ja rohkeuteen testata uusia ratkaisuja. Yrityksillä on valtavat mahdollisuudet edistää markkinoiden vaatimia uusia ratkaisuja. Yritykset voivat mm. osoittaa sitoutumisensa alueen ilmastotavoitteisiin allekirjoittamalla alueelle laaditun ilmastosopimuksen. Ilmastosopimus löytyy TÄÄLTÄ.

Kaikki valintamme ovat tärkeitä, ja ilmastostrategian on tunkeuduttava kaikkeen ja kaikkiin. Nyt jatkamme työskentelyä yhdessä.

ILMASTOTIETOISIA VINKKEJÄ
Näin voit osallistua seudun ilmastotyöhön:

  • Kysy itseltäsi ennen kuin ostat jotain, tarvitsenko tätä vai haluanko?
  • Pyöräile tai kävele enemmän
  • Jos mahdollista, vaihda ympäristöystävällisempään lämmitykseen ja ajoneuvoihin
  • Vähennä ruokahävikkiä
  • Innosta muita kertomalla ilmaston kannalta älykkäistä teoistasi
  • Esitä itsellesi kysymys: pitääkö minun omistaa kaikki itse vai voinko vuokrata tai käyttää sitä yhdessä?