Täällä on kaikki mitä suurkaupungissakin

Smeds Engströmin perhe vaihtoi Malmön suurkaupungin sykkeen satavuotiaaseen taloon Bäckbyssä. He löysivät kotiin.

Maria Smeds Engström ja hänen puolisonsa Johan Engström istuvat olohuoneessa ja pohtivat muuttoa, uutta ja huomattavasti rauhallisempaa arkeaan sekä kotiin palaamista 14 ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Maria tarjoilee kahvia ja saa seuraansa sohvalle myös kaksoset Victorin ja Walterin sekä isosisko Ellien.

– Koti-ikävä kasvoi yksinkertaisesti liian suureksi. Kerta kerralta Ähtävällä käydessämme oli vaikeampaa lähteä takaisin, sanoo Maria Smeds Engström.

Tapaamme Bäckbyssä heidän hiljattain remontoidussa talossaan, joka on Marian isoäidin vanha, joskus koulunakin toiminut talo. Marian ja Johanin tarina muistuttaa monien muiden pohjanmaalaisten tarinaa. Johan opiskeli Piteåssa musiikkikorkeakoulussa ja Maria sai töitä osakunnassa samassa kaupungissa. Kun Johan sai opintonsa valmiiksi, he halusivat kokeilla elämää suurkaupungissa ja muuttivat Malmöön. Molemmat saivat töitä ja arki kulki kulkuaan. Heidän mukaansa Malmö on mahtava kaupunki, jossa koko Eurooppa on heti nurkan takana. He nauttivat suurkaupungin sykkeestä ja viihtyivät uudessa kotikaupungissaan. Vuonna 2010 syntyi Ellie ja viisi vuotta myöhemmin kaksoisveljet Victor ja Walter.

– Asuimme keskusta-asunnossa. Saimme kyllä mielestäni perhe-elämän toimimaan hyvin, vaikka joskus logistiikka päiväkotiin, kouluun ja takaisin oli vähän haastavaa. Kaksosten vanunut vievät paljon tilaa bussissa, sanoo Johan Engström.

Marian koti-ikävä ja ajatus turvallisemmasta ympäristöstä lapsille saivat heidät muuttamaan kotiin.

– Vaikka meille ei koskaan sattunut mitään, huumeet ja väkivalta ovat aina aivan toisella tavalla läsnä suurkaupungissa kuin omassa naapurustossamme. Ellien koulu ei myöskään alkanut parhaalla mahdollisella tavalla; luokka oli suuri ja opettajanvaihdoksia oli ensimmäisenä vuonna paljon.

Kun päätös oli tehty, he alkoivat etsiä Pietarsaaren seudulta töitä ja molempia onnisti nopeasti. Johan Engström on musiikinopettaja Wava-opistossa. Maria sai töitä Mirkalta, mutta on hiljattain vaihtanut työpaikkaa Ammattikorkeakoulu Novian tutkimus- ja kehitysyksikköön.

– Campus Allegron miljöö on uskomaton. Toivon, että useammat huomaisivat, minkälainen helmi meillä on keskellä kaupunkia, hän sanoo. Meillä on itse asiassa täällä kaikki, mitä meillä oli Malmössäkin, vain pienemmässä mittakaavassa, Maria jatkaa.

Victor ja Walter kiemurtelevat sohvalla istuttuaan paikallaan aivan liian pitkään. Isosisko lähtee mukaan ja he kiiruhtavat yhdessä pulkkamäkeen tien toiselle puolelle. Perhe asuu aivan kylätien tuntumassa, vain kivenheiton päässä koulusta.

– Olen usein ajatellut, että olisi pitänyt heti kirjoittaa ylös kaikki muuton jälkeiset ajatukset. Kuinka arvostimme rauhaa, hiljaisuutta ja luonnon läheisyyttä. Nyt kun olemme asuneet täällä jo muutaman vuoden, alkaa asioita ikävä kyllä jo pitää itsestäänselvinä.

Mutta kyllä joskus vielä tulee tunne, että on nipistettävä itseään käsivarresta, kun kesällä ottaa maastopyörän esille ja ajaa pitkin polkuja ja pieniä metsäteitä tai talvella, kun nautimme hiihtämisestä lähiladuilla. Elämänlaatu on aivan toisenlainen, siitä pitäisi osata puhua enemmän ja sitä pitäisi markkinoida.

Maria ja Johan toteavat, että elämänlaatua voisi edelleen nostaa muutamilla keinoilla.

– Entä jos täällä kylässä olisi etätyöläisille hubi, ja miksei myös muissakin kylissä. Nykytekniikan avulla voi asua ja työskennellä missä tahansa ja sitä kannattaisi hyödyntää. He puhuvat myös paremmasta joukkoliikenteestä, sähköjunasta työmatkalaisille Pietarsaaren ja Vaasan välille ja sujuvammista kouluratkaisuista yli kuntarajojen.

– Bäckbyn koulussa on 40 oppilasta ja samaan aikaan toiselta puolelta kuntarajaa, naapurikylästä kuljetetaan lapsia bussilla Alaveteliin. Tässä kunnat voisivat ryhtyä ajattelemaan toisin, sanoo Maria Smeds Engström.

Kotitalon läheisyydessä oleva pulkkamäki on suosittu kohde pojille ja kylän lapsille.

Lapset laskevat edelleen pulkalla ja lähdemme ulos auringonpaisteeseen kuvaamaan perhettä.

– Tämä paikka on ja pysyy aina, vaikka keksisimme jotain muuta. Tänne me kuulumme, tämä on kotimme.

Haluatko tietää lisää Pietarsaaren seudun työ- ja asumismahdollisuuksista?

Tutustu seudun avoimiin työpaikkoihin ja elämään Pietarsaaren seudulla.

#maailmanparaspaikka #pietarsaarenseutu #pedersöre #paluumuutto