– Egentligen finns allt som vi hade i Malmö också här, bra lite nedskalat.
Maria Smeds Engström och maken Johan Engström sitter i vardagsrummet och funderar på flytten, på sin nya betydligt lugnare vardag och på att landa hemma efter 14 år utomlands. Maria bjuder på kaffe och får sällskap i soffan av tvillingarna Victor och Walter och storasyster Ellie.
– Hemlängtan blev helt enkelt för stark, varje gång vi hälsade på i Esse, Pedersöre blev det allt svårare att åka tillbaka, säger Maria Smeds Engström.
Vi träffas de i deras nyrenoverade hus i Bäckby, Marias mormors gamla hus som en gång i tiden fungerade som skola. Maria och Johans historia liknar många andra österbottningars. Johan studerade på musikhögskolan i Piteå, och Maria fick jobb på kåren i samma stad. När Johan var klar med sin utbildning lockades de av att prova på storstadslivet och flyttade till Malmö. Båda fick jobb och vardagen flöt på. De säger att Malmö är en fantastisk stad med hela Europa om hörnet. De njöt av storstadspulsen och trivdes i sin nya hemstad. 2010 föddes dottern Ellie och fem år senare tvillingbröderna Victor och Walter.
– Vi bodde i en lägenhet mitt i centrum. Jag tycker ändå att vi fick familjelivet att fungera bra, även om det ibland var lite utmanande med logistiken till och från dagis och skola. En tvillingvagn tar ganska mycket plats på bussen, säger Johan Engström.
Det var Marias hemlängtan i kombination med tanken på med en tryggare miljö för barnen som fick dem att flytta hem.
– Även om vi inte råkat ut för något är droger och våld alltid närvarande på ett helt annat sätt i en storstad, även i vårt kvarter. Dessutom fick Ellie ingen bra skolstart, det var en stor klass och många lärarbyten under det första året.
När beslutet var fattat började de leta jobb i Jakobstadsregionen, och båda fick snabbt napp. Johan Engström är musiklärare på Wava-institutet. Maria fick jobb på Mirka, men har nyligen bytt jobb till forsknings- och utvecklingsenheten FUI på Yrkeshögskolan Novia.
– Miljön i Campus Allegro är otrolig. Jag hoppas att fler skulle upptäcka vilken pärla vi har mitt i stan, säger hon.
Victor och Walter skruvar på sig i soffan, de har suttit stilla alldeles för länge. De får sin storasyster med sig och tillsammans springer de iväg till pulkabacken på andra sidan vägen. Familjen bor alldeles intill byvägen, bara ett stenkast från skolan.
– Jag har ofta tänkt att vi borde ha skrivit ner alla tankar vi hade strax efter flytten. Hur vi uppskattade lugnet, tystnaden och att vara så nära naturen. Nu när vi bott här några år börjar man tyvärr ta sådana saker för givet. Men visst kan jag ännu få lite nyp mig i armen-känsla när jag om somrarna tar fram terrängcykeln och åker längs stigar och små skogsvägar, eller på vintern när vi njuter av att skida längs något av spåren häromkring. Det är en helt annan livskvalitet, som vi borde vara bättre på att prata om och marknadsföra.
Maria och Johan säger att det finns saker man kunde göra för att ytterligare höja livskvaliteten.
– Tänk om det fanns en hub för distansarbetare här i byn, och varför inte i andra byar också. Med dagens teknik kan du bo och jobba med vad som helst, och det borde vi ta vara på.
De pratar också om bättre kollektivtrafik, ett eltåg för pendlare mellan Jakobstad och Vasa och smidigare skollösningar över kommungränserna.
– Skolan i Bäckby har 40 elever, samtidigt som barnen från grannbyn på andra sidan kommungränsen skjutsas med buss till Nedervetil. Här kunde kommunerna börja tänka i nya banor, säger Maria Smeds Engström.
Barnen åker fortfarande pulka och vi går ut för att fotografera familjen i solljuset.
– Oberoende vad vi hittar på kommer det här stället alltid att finnas kvar. Här hör vi hemma.
Blev du intresserad av hur det är att jobba och bo i Jakobstadsregionen?
Bekanta dig med våra lediga arbetsplatser och boendemöjligheter i regionen.
#världensbästaplats #jakobstadsregionen #pedersöre #trygghet