”Tee suunnitelma ja noudata sitä” – Sisarukset Fredrika ja Alfred tietävät, mitä omistajanvaihdos edellyttää

On kulunut lähes kymmenen vuotta siitä, kun sisarukset Fredrika Furu ja Alfred Kjellman jatkoivat perheyritys Mekrapidin toimintaa Pietarsaaressa. Yritys on erikoistunut tuolien pyörintämeknismeihin, hyvin kapea-alaiseen liiketoimintaan, jossa laatu on ensiarvoisen tärkeää. 50 vuotta tänä vuonna täyttävällä Mekrapidilla on tällä hetkellä noin kahdeksankymmentä asiakasta, joista suurin osa ulkomailla.

Yritys on aina ollut vähän kuin isosisko, toimitusjohtaja Fredrika sanoo. Neljä Kjellmanin sisarusta on ollut mukana yrityksessä nuoresta asti. He ovat osallistuneet messuille ja tapahtumiin ja nähneet, kuinka paljon työtä yritys vaatii. Tämä on muokannut heistä yrittäjiä, hän uskoo.

Se, että juuri Fredrika ja Alfred jatkaisivat yritystä, ei ollut alusta alkaen lainkaan selvää. Mutta kun Fredrika, joka oli työskennellyt yrityksessä vuodesta 2000 ja oli jo toimitusjohtaja, keskusteli asiasta nuoremman veljensä Alfredin kanssa, joka on nyt tekninen johtaja, palaset loksahtivat paikoilleen:

– Ajattelemme monin tavoin samalla tavalla, vaikka työskentelemme yrityksessä eri asioiden parissa. Yhteistyö on siis toiminut todella hyvin.

”Meillä on hallituksessa ulkopuolinen puheenjohtaja, joka on ollut mukana alusta asti, mikä on ollut terveellistä!”

Fredrikan mukaan on ehdottomasti vahvuus ajatella samalla tavalla, mutta joskus on hyvä testata ajatuksiaan ja tulla haastetuksi, hän sanoo ja saa tukea Alfredilta:

– Meillä on hallituksessa ulkopuolinen puheenjohtaja, joka on ollut mukana alusta asti, mikä on ollut terveellistä! Näin pysymme terävinä. Puolet hallituksestamme on ulkopuolisia, mikä antaa meille mahdollisuuden nähdä asioita eri näkökulmista.

Alfred Kjellman ja Fredrika Furu, jotka nykyään johtavat perheyritys Mekrapidia, sanovat, että yrityksen perustaminen edellyttää suunnittelua.

Ennen sukupolvenvaihdosta sisaruksilla ei ollut selkeää kuvaa siitä, mitä he halusivat tehdä, mutta he molemmat tiesivät, että paljon muutoksia tarvitaan. Sisarukset ovat yhdessä hallituksen puheenjohtajan kanssa kehittäneet yrityksen strategiaa viimeisten kymmene vuoden aikana. Yksi neuvo, jonka he voivat antaa muille seuraajaksi ryhtymistä harkitseville, on se, että suunnitteluun on käytettävä paljon aikaa ja sitten noudatettava suunnitelmaa, kunnes jokin asia vaatii sen muuttamista.

– Olemme myös tehneet paljon työtä osakassopimusten parissa. Vaikka olisitte samaa mieltä, niin on hyvä kirjoittaa perusta sille, mitä teette yhdessä, Alfred sanoo.

Hän sanoo nähneensä yrityksessä potentiaalia jo varhain, ja nyt jälkikäteen ajateltuna kehitys on mennyt jopa paremmin kuin hän alun perin ajatteli. Koska hän ei ollut aiemmin työsuhteessa yrityksessä, hän joutui ottamaan suuren pankkilainan päästäkseen alkuun, kun taas Fredrika sai lainaa Finnveralta. Jälkikäteen ajateltuna tämä ei ollut pelkästään negatiivista, sillä se tuli motivoimaan heitä.

Yritys on nyt myös investoinut ympäristösertifikaattiin ja saanut sen. Monet asiakkaat kyselevät ympäristöajattelusta ja kestävyydestä, joten oli itsestään selvää investoida siihen.

– Uskomme tulevaisuuteen. Tulee uusia tuotteita ja yhteistyötä, Fredrika Furu sanoo.

Alfred Kjellman ja Fredrika Furu ovat tukena toisilleen, mutta he ovat myös kiitollisia ulkopuolisen puheenjohtajan avusta.

Concordian yritysneuvoja Kari Myllymäki huomauttaa, että omistajanvaihdos onnistuu parhaiten, jos se aloitetaan hyvissä ajoin. Luovuttajalla on aikaa valmistautua henkisesti ja yritys on valmistautunut luovutukseen.

– Neuvomme, että omistajanvaihdoksessa kannattaa aina hakea apua asiantuntijoilta. Ota meihin rohkeasti yhteyttä, kun ostat tai myyt yritystä tai kun vaihdat sukupolvea. Autamme sinua alkuun, Kari sanoo.

Kari Myllymäki

Yritysneuvoja

Yrityksen kehittäminen, omistajanvaihdokset, rahoitus

+358 400 123 630