”Gör upp en plan och följ den”- Syskonen Fredrika och Alfred vet vad som krävs vid ägarbyte

Det är nästan tio år sedan syskonen Fredrika Furu och Alfred Kjellman tog sig an familjeföretaget Mekrapid i Jakobstad. Företaget har specialiserat sig på snurrmekanismer till stolar, en väldigt nischad verksamhet där kvaliteten är a och o. Mekrapid, som fyller 50 år i år, har i dag ett åttiotal kunder, de flesta utomlands.

Företaget har alltid varit lite som en storasyster, säger Fredrika som är vd. De fyra syskonen Kjellman har fått vara med i verksamheten sedan de var små. De har fått vara med på mässor och tillställningar, samt sett hur mycket arbete ett företag kräver. Det har format dem till företagare, tror hon.

Att det skulle bli just Fredrika och Alfred som tog sin an företaget var inte alls klart från början. Men när Fredrika som jobbat där sedan år 2000 och redan var vd, tog upp saken med lillebror Alfred, som nu är teknisk direktör, föll bitarna på plats:

– Vi tänker lika i mycket, även om vi jobbar med olika saker i företaget. Så samarbetet har funkat riktigt bra.

Vi har en extern styrelseordförande som har varit med oss från början, det har varit hälsosamt!”

Det är enligt Fredrika absolut en styrka att tänka lika, men ibland är det bra att testa sina tankar och bli utmanad, säger hon och får medhåll av Alfred:

– Vi har en extern styrelseordförande som har varit med oss från början, det har varit hälsosamt! På det sättet hålls vi skärpta. Halva vår styrelse är faktiskt extern och det gör att vi kan se saker ur olika synvinklar.

Planering är a och o när man tar sig an en företagsverksamhet, menar Alfred Kjellman och Fredrika Furu som i dag driver familjeföretaget Mekrapid.

Innan generationsväxlingen hade syskonen inte en klar bild av vad de ville göra, men de visste båda att det krävdes en hel del förändringar. Tillsammans med den externa ordföranden har syskonen utvecklat företagets strategi de senaste tio åren. Ett råd de kan ge till andra som funderar på generationsväxling är att lägga ordentligt med tid på planering och att sedan följa planen tills något kräver att den behöver ändras.

– Vi har också filat en hel del på aktieägaravtalen. Även om man är överens så är det ett bra verktyg att tillsammans skriva grunden till vad man ger sig in på, säger Alfred.

Han säger att han tidigt såg potential i företaget, och nu med facit i hand har det gått ännu bättre än han trodde till en början. Eftersom han inte var anställd från tidigare fick han lov att ta ett stort banklån för att komma i gång, medan Fredrika fick lån från Finnvera. Det var inte bara negativt, anser de nu i efterhand, eftersom det kom att motivera dem.

Miljöcertifikat har företaget nu också satsat på och beviljats. Många kunder frågar om miljötänk och hållbarhet, därför var det en självklarhet att satsa på det.

– Vi tror på framtiden. Det blir nya produkter och samarbeten, säger Fredrika Furu.

Alfred Kjellman och Fredrika Furu är glada över att ha varandra, men också tacksamma över hjälpen från en utomstående styrelseordförande.

Företagsrådgivaren Kari Myllymäki på Concordia påpekar att ett ägarskifte lyckas bäst om man börjar i god tid. Överlåtaren hinner då förbereda sig mentalt och företaget förbereds för överlåtelsen.

– Vårt råd är att alltid ta hjälp av sakkunniga vid ett ägarskifte. Kontakta gärna oss vid köp eller försäljning av företag eller vid generationsväxling. Vi hjälper dig att komma igång, säger Kari.

Kari Myllymäki

Företagsrådgivare

Företagsutveckling, ägarskiften, finansiering

+358 400 123 630