Seutu kasvaa – mutta kasvammeko riittävästi?

Pietarsaaren seutu kasvaa synkkien Tilastokeskuksen ennusteiden vastaisesti. Koko vuoden 2023 seudulla on ollut yli 50 000 asukasta.

Yhteensä olemme kasvaneet 352 hengellä ja eniten on kasvanut 15-64-vuotiaiden ikäryhmä, 315 hengellä. Ajatus siitä, että väestö ikääntyy, ei siis pidä Pietarsaarenh seudun osalta paikkaansa. Toki myös me kamppailemme syntyvyyden laskun kanssa, ja kasvu johtuu kansainvälisestä muuttoliikkeestä. Maan sisäinen nettomuutto on edelleen miinuksella, vaikka näemme siinäkin positiivisen suuntauksen. Vuoden aikana väkiluku vaihtelee myös siksi, että yli puolet noin 800 ikäryhmän kohortista ilmoittautuu opiskelupaikkakunnille vuosittain elo-syyskuussa.

Kasvammeko tarpeeksi? Emme, jos tarkastelemme seuraavien kolmen vuoden aikana nykyisten yritysten yli 2 500 työntekijän työvoiman tarvetta tai jo olevien yritysten kasvua ja investointeja. Ei ainakaan, jos suuret vihreät investoinnit alkavat toteutua – silloin kilpailu työvoimasta kiristyy nopeasti. Mitä tämä siis tarkoittaa meille?