Satu jättipalsamista ja siitä, kuinka se uhkasi unelmapuutarhaani

Kun muutin takaisin Pohjanmaalle neljä vuotta sitten, haaveilin isosta puutarhasta. Halusin paljon kasvilaatikoita, marjapensaita ja kukkia, jotka houkuttelivat sekä kimalaisia että mehiläisiä.

Mutta kun kesä tuli, minua tervehti kauhea näky: taloa vastapäätä olevalla laitumella invasiivinen laji kasvoi tuhansissa: jättipalsami. Jättipalsami on sinänsä kaunis, mutta se leviää niin mielettömän tehokkaasti ja tukahduttaa kaiken polullaan. Yksi kasvi voi tuottaa jopa 800 siementä Ruotsin ympäristönsuojeluviraston mukaan.

Jättipalsamin voi saada pois, kunhan onnistut löytämään sen ennen kuin se kukkii.

Mutta häpeä sille, jota luovuttaa. Jättipalsami voidaan poistaa, kunhan olet aktiivinen ennen kuin se alkaa kukkia. Juuret ovat yleensä löysät, eikä varsi tai kukat ole vaarallisia. Joten sinä kesänä käärin hihat ja aloin repiä pois kaikkea näkemääni ja laitoin kukat mustiin roskapusseihin.

Seuraavana vuonna tutkin maaperää jo toukokuussa ja opin erottamaan jättipalsamin ennen kuin se oli alkanut kukkia. Keskittyneellä ja melkein maanisella ilmeellä vedin jokaisen näkemäni kasvin irti ja annoin niiden maata ja kuolla. Loput päätyivät ruohonleikkurin alle. Ja nyt, neljä kesää myöhemmin, laitumella ei käytännössä ole jättibalsamia ja voin edelleen haaveilla suuresta puutarhastani.

Toivottavasti löysit inspiraatiota ottaa vastaan invasiivisia kasveja lähelläsi. Lupaan, että se on sen arvoista!

Terveisin, Jasmine Urwäder, haitallisten vieraskasvien torjuja influensseri