En saga om jättebalsaminen och hur den hotade min drömträdgård

När jag flyttade tillbaka till Österbotten för fyra år sedan drömde jag om en stor trädgård. Jag ville ha massor av pallkragar, bärbuskar och blommor som lockade till sig både humlor och bin.

Men när sommaren kom möttes jag av en förfärlig syn. I hagen mitt emot huset växte en invasiv art i tusentals: jättebalsaminen. Jättebalsamin är i och för sig vacker, men den sprider sig så sjukt effektivt och kväver allt i sin väg. En enda planta kan bilda upp till 800 frön, enligt svenska Naturvårdsverket.

Men skam den som ger sig. Jättebalsaminen går att få bort, bara man är aktiv innan den börjar blomma. Rötterna sitter oftast löst och varken stammen eller blommorna är farliga. Så den sommaren kavlade jag upp ärmarna och började riva loss allt jag såg och lade blommorna i svarta sopsäckar.

Jättebalsaminen går att få bort bara man lyckas hitta den innan den blommar.

Året därpå studerade jag jorden redan i maj och lärde mig urskilja jättebalsaminen innan den hade börjat blomma. Med en fokuserad och nästa manisk blick ryckte jag loss varje växt jag såg och lät dem ligga och dö. Resten hamnade under gräsklipparen. Och nu, fyra somrar senare, är hagen så gott som fri från jättebalsamin och jag kan fortsätta drömma om min stora trädgård.

Hoppas du hittade inspiration för att ta dig an invasiva växter i din närhet. Jag lovar att det är värt det!

Hälsningar, Jasmine Urwäder, influencer för bekämpning av invasiva växter