Pilottiryhmästä uutta potkua vastuullisuustyöhön ja kiertotalousajatteluun

Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.

– Oli hienoa päästä tutustumaan kaikkiin ja kuulla miten eri yrityksissä on jo edetty kiertotalous- ja vastuullisuusasioissa. Vaikka yritykset ovat erilaisia, eri kokoisia ja eri toimialoilla, voidaan kuitenkin löytää yhtymäkohtia ja pystytään ottamaan mallia toisten tekemisestä, projektipäällikkö Hanna Malkamäki VASEKilta kommentoi.

Hanna Malkamäki (VASEK), Fredrik Hanstén (Dynamo Närpes), Pia Holkkola-Löf (Concordia)

Iltapäivän kahvitauolla käytiinkin vilkkaita keskusteluja, löydettiin yhteisiä intressejä sekä viriteltiin jopa jo yhteistyökuvioita.

– Yrityksissä tehdään jo todella paljon, mutta usein vastuullisuustekoja ei ole tunnistettu tai nimetty. Tämän pilottivuoden aikana lisätään kiertotalousajattelua ja löydetään uusia kumppaneita, projektipäällikkö Fredrik Hanstén, Dynamo Närpes painotti.

Aseta tavoitteet, toteuta ja seuraa edistymistä

Mukana tilaisuudessa oli kaksi merkittävää vaasalaista teollisuusyritystä, ABB ja VEO. Molemmat yritykset ovat jo pitkällä vastuullisuustyössään ja EU:n vastuullisuusraportoinnin piirissä. Tästä seuraa vaatimuksia myös heidän alihankkijoinaan toimiville pk-yrityksille, joiden ei kokonsa puolesta ole vielä pakollista luoda vastuullisuusraporttia.

Vastuullisuusasiantuntija Alexander Nyström kertoi ABB:n vastuullisuustyöstä, jonka tavoitteina on mahdollistaa vähähiilinen yhteiskunta, säästää resursseja sekä edistää sosiaalisia aspekteja kuten työturvallisuutta ja -hyvinvointia.

Nyström listasi toimintaohjeensa pilottiryhmälle:

– Kehitä strategia ja määrittele tarpeet ja odotukset sekä aseta tavoitteet ja määritä resurssit. Seuraavana askeleena onkin tarttua toimeen. Sen jälkeen on tärkeää seurata edistymistä. Mittaa ja tilastoi, huolehdi läpinäkyvyydestä ja raportoinnista. Ei saa unohtaa jatkuvan parantamisen prosessia.

Vastuullisuus ei ole ainoastaan ympäristöasioita

Myös Kim Råholm VEOlta painotti Nyströmin lailla systemaattisen työskentelyn tärkeyttä, ja muistutti, että vastuullisuus on muutakin kuin pelkkiä päästöasioita:– ESG- eli kestävyysraportoinnin lyhenne tulee sanoista environmental, social ja governance, eli myös sosiaalisiin vaikutuksiin ja hyvään hallintoon pitää keskittyä. VEOlla fokusalueitamme ovat uusien innovaatioiden lisäksi henkilökunnan sitoutuminen ja hyvinvointi sekä turvallisuusasiat. Tavoitteenamme on nollan työtapaturman vuosi, sillä kaikki työtapaturmat ovat turhia ja ehkäistävissä.

Pilottiryhmän tapaamiset jatkuvat koko vuoden

– Kick-off -tilaisuuden jälkeen pilottiryhmä jatkaa jo ensi viikolla hiilijalanjäljenlaskentaan keskittyvän työpajan merkeissä. Pilottiryhmä jatkaakin tapaamisia koko vuoden 2024 ajan, projektipäällikkö Pia Holkkola-Löf Concordiasta muistuttaa.

  • Talven aikana (15.2) ohjelmassa on myös webinaari vihreiden investointien rahoittamisesta (avoin kaikille, ilmoittaudu tästä).
  • EnergyWeekilla maaliskuussa tuotannon sivuvirrat ovat esillä Trash to treasure -tapahtumassa.
  • Keväällä vuorossa on vastuullisuusraportointiin ja -viestintään keskittyvä työpaja.

Lue lisää Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner-hankkeesta.

Leende kvinna i blått står med vänster hand på höger höft.

Pia Holkkola-Löf, Hankepäällikkö, SOF

050 434 6669, pia.holkkola-lof@concordia.jakobstad.fi