Pietarsaaren seudun Visio 2040

ietarsaaren seudun Visio 2040 julkaistiin tammikuun lopussa yhdessä päivitetyn seutubrändimme kanssa. Pakettia tukee uudistettu verkkosivumme www.pietarsaarenseutu.fi, joka sisältää myös työkalupakin kaikille, jotka haluavat olla mukana Pietarsaaren seudun tulevaisuuden rakentamisessa.

Pietarsaaren seudun Visio 2040 julkaistiin tammikuun lopussa yhdessä päivitetyn seutubrändimme kanssa. Pakettia tukee uudistettu verkkosivumme www.pietarsaarenseutu.fi, joka sisältää myös työkalupakin kaikille, jotka haluavat olla mukana Pietarsaaren seudun tulevaisuuden rakentamisessa.

Jotkut ovat sanoneet, että visiotyössä meidän pitäisi katsoa kohti vuotta 2050, toiset että vuosi 2030 olisi riittävä aikaperspektiivi. Päädyimme täten puolitiehen eli vuoteen 2040. Siihen on tuskin 18 vuotta. Totuus on, että meillä ei ole aavistustakaan, miltä maailma silloin näyttää. Katso vaan 18 vuotta taaksepäin vuoteen 2004 ja miten paljon maailman on muuttunut, niin tajuamme miten haastavaa on ennakoida tulevaa.

Samalla tarvitsemme visioita ja tavoitteita. Voimme vaikuttaa tulevaisuuteemme aktiivisilla valinnoilla, mutta meidän on ennakoitava, nähtävä mahdollisuuksia ja asettaa tavoitteita, joihin haluamme pyrkiä. Matkan varrella meidän on oltava tietoisia siitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Visio ei ole kiveen hakattu. Se on aina elävä.

Pietarsaaren seudun Visio 2040 on, että luomme yhdessä yhteiskunnan, jossa elämä on kohdallaan, jossa meillä on aito ilmapiiri, vapaus olla oma itsemme ja paikka, josta olemme ylpeitä. Viihtymällä ja onnistumalla voimme houkutella ihmisiä tulemaan tänne – ”Maailman parhaaseen paikkaan”.

”Eikö meillä jo ole se?”, kysyi yksi seutulainen, joka sai esikatselumahdollisuuden visiomateriaalista. Monin tavoin kyllä. Ja juuri näin useimmat ihmiset, joiden kanssa työstimme seudullista visiota, kuvaavat paikkaamme. Olemme järjestäneet seminaareja, tehneet imagotutkimuksia, haastatelleet verkostojamme, poliitikkojamme ja virkamiehiämme. Olemme, jo lähes kahden vuoden ajan, kysyneet yrityksiltä ja elinkeinoelämältä, miten he suhtautuvat Pietarsaaren seutuun ja ne kuvaavat juuri sitä paikkaa, jonka näemme visiossamme. Mutta voimme aina kehittyä. Meidän ei pidä sulkea silmiämme siltä, että täälläkin on haasteita, ja käsittelemme niitä rehellisesti ja yritämme rakentavasti korjata niitä. Mutta olemme ehkä hieman liian nöyriä kertoessamme onnistumisistamme ja vahvuuksistamme. Olemme myös puhuneet monien ihmisten kanssa, jotka ovat muuttaneet tänne ja joilla ei ole ollut kytköksiä seutuumme entuudestaan. He korostavat niin voimakkaasti sitä, mitä kuvaamme visiossa. ”Ette ymmärrä, kuinka hyvä täällä on olla”, saamme vastaukseksi. 

Väestönkasvu ei ole päämäärä sinänsä visiomme saavuttamiselle, mutta juuri nyt yksi haasteistamme on se, että seudun yritykset ja julkinen sektori tarvitsevat enemmän ihmisiä kuin tänne syntyy. Joten miksi emme kehuskelisimme itseämme ja houkuttelisimme ihmisiä tänne, kun työpaikkoja ja elämänlaatua täällä on olemassa? Nyt tarvitsemme apua kertomaan aitoja tarinoita siitä, millaista on asua ja työskennellä Pietarsaaren seudulla. Ei vain kiiltokuvia, vaan tarinoita oikeasta elämästä.

Meidän Visio 2040
Meidän työkalupakki

Fredrik Sandelin
Aluekehittäjä