Jakobstadsregionens Vision 2040

Jakobstadsregionens Vision 2040 lanserades i slutet av januari tillsammans med vårt uppdaterade varumärke. Paketet stöds upp av vår förnyade webb www.jakobstadsregionen.fi som också innehåller en verktygsback för alla som vill vara med och bygga Jakobstadsregionens framtid.

Jakobstadsregionens Vision 2040 lanserades i slutet av januari tillsammans med vårt uppdaterade varumärke. Paketet stöds upp av vår förnyade webb www.jakobstadsregionen.fi som också innehåller en verktygsback för alla som vill vara med och bygga Jakobstadsregionens framtid.

Någon har sagt att vi i visionen borde ta sikte mot 2050, andra att 2030 skulle räcka. Så det blev 2040. Dit är det knappt 18 år. Helt klart är att vi inte har en aning om hur världen ser ut då. Det är bara att gå 18 år tillbaka till 2004 och inse hur mycket som förändrats sen dess och en stor del av dessa förändringar hade vi inte ens kunnat föreställa oss.

Samtidigt behöver vi visioner och målbilder. Vi kan påverka vår framtid med aktiva val men då måste vi våga gissa, se möjligheter och bygga mål att jobba mot. På vägen får vi självklart vara lyhörda för vad som händer omkring oss. En vision är inte slagen i sten. Den skall få leva.

Jakobstadsregionens vision 2040 är att vi tillsammans skapar ett samhälle där livet är på plats, där vi har en genuin anda, frihet att vara oss själva och en plats som vi är stolta över. Genom att trivas och lyckas, kan vi locka människor att komma hit – till ”Världens bästa plats”.

”Har vi inte det redan då?”, frågade en regionbo som fick en förhandstitt på materialet. Jo, på många sätt är det just så de flesta människor vi arbetat fram visionen med, beskriver vår plats. Vi har haft seminarier, genomfört attitydundersökningar, träffat våra nätverk, politiker och tjänstemän. Och vi har frågat företagen och näringslivet hur de ser på Jakobstadsregionen under nästan två års tid nu, och de beskriver just en sådan plats vi ser i visionen. Men vi kan alltid utvecklas. Vi skall inte blunda för att det finns utmaningar också här, och dem skall vi ärligt ta oss an och konstruktivt försöka fixa till. Men vi är kanske lite Österbottniskt dåliga på att vara stolta och våga berätta om vad vi lyckas med och vilka våra styrkor är. Vi har också talat med många som flyttat hit utifrån och de lyfter så starkt fram det som vi beskriver i visionen. ”Ni förstår inte hur bra här är” får vi som svar av dem. 

Att växa i invånarantal är inget självändamål för att uppnå vår vision, men just nu är en av våra utmaningar att näringsliv och offentlig sektor behöver fler människor än vad som föds här. Så varför inte lyfta oss själva i kragen och locka hit dem när arbetsplatserna och livskvaliteten finns?

Så nu vill vi ha hjälp med att berätta de genuina berättelserna om hur det är att leva och jobba i Jakobstadsregionen. Inte bara glansbilder utan berättelser från livet – precis som det är.

Här hittar du vår Vision 2040
Här hittar du vår verktygsback

Fredrik Sandelin
Regionutvecklare