Gloria och Marga Martinez känner sig hemmastadda i Jakobstad. Här står de framför sin lägenhet på Alholmsgatan.

”Olemme löytäneet uuden elämän”

Siskokset Gloria ja Marga Martinez ovat syntyneet ja kasvaneet Mallorcalla. Gloria tuli Pietarsaareen Nautorin harjoittelupaikan kautta ja hänen nuorempi sisarensa Marga palkattiin Mirkaan.

Gloria ja Marga Martinez eivät kumpikaan tienneet Suomesta tai Pietarsaaren seudusta erityisen paljon tänne tullessaan. Nyt he ovat oppineet rakastamaan niin maata, ihmisiä kuin pikkukaupungin elämääkin.

Siskokset Gloria ja Marga Martinez ovat syntyneet ja kasvaneet Mallorcalla. Gloria tuli Pietarsaareen Nautorin harjoittelupaikan kautta ja hänen nuorempi sisarensa Marga palkattiin Mirkaan. Tapaamme Pietarsaaren keskustassa sijaitsevassa Refugiumissa heti joogatunnin jälkeen. Joogaohjaaja on käyttänyt tunnilla sekä ruotsia että englantia, jotta osallistujat tuntisivat olonsa kotoisaksi.

– Elämämme täällä on ihanaa. Olen huomattavasti vähemmän stressaantunut kuin Barcelonassa asuessani ja työskennellessäni, sanoo Marga Martinez.

Hänellä on digitaalisen markkinoinnin koulutus ja nykyisin hän työskentelee Jepualla Mirkan vasta perustetussa growth marketing -tiimissä. Ensimmäiseksi tänne muutti kuitenkin hänen vanhempi sisarensa. Gloria Martinez on koulutettu arkkitehti ja hänellä on maisterin tutkinto Milanosta Yacht Designissa. Kun tuli lopputyön aika, hän valitsi purjeveneet ja päätyi Nautoriin.

– Tulin tänne tekemään lopputyötäni, jonka piti viedä kolme kuukautta. Sen jälkeen minulle tarjottiin työsopimusta, jonka otin vastaan. Olin jo ehtinyt ihastua uuteen kotikaupunkiini.

Hänen sisarensa Marga muutti tänne syksyllä 2021 – pitkän harkinta-ajan jälkeen.

– Gloria oli kertonut minusta hyvälle ystävälleen Nina Nymanille, joka työskentelee Mirkalla markkinoinnin parissa. Ninan mielestä kuulostin kiinnostavalta ja hän pyysi, että lähettäisin cv:ni. Viihdyin Barcelonassa hyvin, enkä ollut suunnitellut muuttoa, mutta kun tapasin Ninan ja Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöbergin käydessäni sisareni luona, päätin kokeilla. Sitä päätöstä en todellakaan ole katunut.

Marga näkee muuton haasteena. Hän odottaa innolla tutustumista uuteen kotiseutuunsa, ihmisiin ja kulttuuriin. Sekä Marga että Gloria puhuvat lämpimästi Pietarsaaresta. He arvostavat pienimuotoisuutta, rauhaa ja hiljaisuutta.

– Minusta on tullut täällä aivan toinen ihminen ja elän ihan toisenlaista elämää. Luulin ensin, että kaipaisin suurkaupungin sykettä, mutta asia onkin päinvastoin, sanoo Marga.

Työkulttuuri on yksi niistä asioista, jotka Marga Martinez mielellään nostaa esiin. Barcelonassa hän teki pitkiä päiviä ja työ oli huomattavasti stressaavampaa. Hän sanoo oppineensa arvostamaan suomalaista tyyliä ja ottavansa sen mielellään mukaansa, kun muuttaa.

Mutta muutto ei juuri nyt ole ajankohtainen. Marga ja Gloria ovat asettuneet keskustakaksioon Pietarsaaressa ja ovat jo rakentaneet laajan yhteysverkoston. Keskiviikkoisin he käyvät joogassa, tiistaisin ja torstaisin he pelaavat lentopalloa ja viikonloppua he viettävät usein yhdessä ystävien kanssa, mielellään ulkona luonnossa.

Fäboda ja Pörkenäs ovat suosikkejamme! Arvostamme kyllä kaikkia hienoja vaellusreittejä ja levähdyspaikkoja.

Gloria on myös ostanut asuntoauton, jota hän kunnostaa. Koko sisustus on purettu ja sisätilat kokevat muodonmuutoksen. He ovat ehtineet tehdä autolla jo monta Lapin matkaa.

Gloria ja Marga sanovat, että sekä pietarsaarelaiset että viranomaiset ovat ottaneet heidät hyvin vastaan.

– Täällä halutaan todellakin auttaa ulkomaalaisia pääsemään yhteiskuntaan mukaan aivan toisella tavalla kuin kotona Espanjassa. Olette kohteliaita ja huomaavaisia, ja olemme myös kokeneet, että ihmiset ovat ottaneet meidät avosylin vastaan.

Ruotsin kieli on toistaiseksi kankeaa. Töissä kaikki hoituu englanniksi, mutta ainakin Marga on päättänyt oppia kielen.

– Katson, että se on velvollisuuteni, kunnioituksesta paikallisia kohtaan.

Joogan jälkeen kävelemme siskosten asunnolle Alholminkadulle. Keittiön ja kylpyhuoneen lisäksi kummallakin on asunnossa oma huone. Heidän mukaansa koko kaupunki on kuitenkin yhtä suurta olohuonetta.

– Pidämme kodikkaista kahviloista, pubeista ja kaikista tarjolla olevista harrastuksista, etenkin urheilusta. Te suomalaiset olette uskomattoman aktiivisia, sanoo Gloria Martinez.

He kertovat olevansa täällä onnellisia ja arvostavansa elämänlaatua.

– Moikataan, kun tavataan kaupungilla!

Haluatko tietää lisää Pietarsaaren seudun työ- ja asumismahdollisuuksista?

Tutustu seudun avoimiin työpaikkoihin ja elämään Pietarsaaren seudulla.

#maailmanparaspaikka #pietarsaarenseutu #elämänlaatu #osaajienhoukuttelu