Gloria och Marga Martinez känner sig hemmastadda i Jakobstad. Här står de framför sin lägenhet på Alholmsgatan.

”Vi har hittat ett nytt liv, långt från storstadens stress.”

Systrarna Gloria och Marga Martinez är födda och uppvuxna på Mallorca. Gloria kom till Jakobstad via en praktikplats på Nautor, och hennes yngre syster Marga blev rekryterad till Mirka. Läs mera.

Varken Gloria eller Marga Martinez visste speciellt mycket om Finland eller Jakobstad när de kom hit. Nu har de lärt sig att älska landet, folket och småstadslivet.

Gloria uppskattar närheten till allt i Jakobstad. Hon kan cykla till och från jobbet.

Systrarna Gloria och Marga Martinez är födda och uppvuxna på Mallorca. Gloria kom till Jakobstad via en praktikplats på Nautor, och hennes yngre syster Marga blev rekryterad till Mirka. Vi träffar dem strax efter en yogaklass på Refugium i centrum av Jakobstad. Under passet har instruktören blandat svenska och engelska, allt för att deltagarna ska känna sig hemma.

– Vi lever ett skönt liv här. Jag är betydligt mindre stressad nu än när jag bodde och jobbade i Barcelona, säger Marga Martinez.

Hon har en utbildning inom digital marknadsföring och jobbar i dag i ett nystartat growth marketing-team på Mirka i Jeppo. Men det var hennes äldre syster som först flyttade hit. Gloria Martinez är utbildad arkitekt och har en master i Yacht Design från Milano. När det var dags för slutarbete valde hon segelbåtar, och landade på Nautor.

– Jag kom hit för mitt slutarbete som skulle ta tre månader. Efter det blev jag erbjuden ett jobbkontrakt och jag tackade ja. Jag hade redan blivit så förtjust i min nya hemstad.

Hennes syster Marga flyttade hit hösten 2021 – efter en lång betänketid.

– Gloria hade berättat om mig för sin goda vän Nina Nyman som jobbar inom marknadsföringen på Mirka. Nina tyckte att jag lät spännande och bad mig skicka mitt cv. Jag trivdes bra i Barcelona och hade inga tankar på att flytta, men när jag träffade Nina och Mirkas vd Stefan Sjöberg i samband med att jag hälsade på min syster bestämde jag mig för att ge det en chans. Ett beslut som jag verkligen inte ångrar.

Marga ser flytten som en utmaning. Hon ser fram emot att få upptäcka sina nya hemtrakter och lära känna människorna och kulturen. Både hon och Gloria talar varmt för Jakobstad. De uppskattar småskaligheten, lugnet och tystnaden.

– Jag har blivit en helt annan människa här, och lever ett helt annat liv. Först trodde jag att jag skulle sakna storstadspulsen, men det är tvärtom, säger Marga.

En sak Marga Martinez gärna lyfter fram är arbetskulturen. I Barcelona jobbade hon långa dagar, och arbetet var betydligt mer stressigt. Hon säger att hon lärt sig uppskatta den finländska stilen och att hon gärna vill ta den med sig den dag hon flyttar.

Marga och Gloria Martinez har hittat ett annat lugn i Jakobstadsregionen. Yoga på Refugium i centrum av Jakobstad är en plats de kan varva ner på.

Men just nu är det inte aktuellt med någon flytt. Marga och Gloria har installerat sig i en tvårummare i centrum av Jakobstad och har redan byggt upp ett stort kontaktnät. På onsdagar har de yoga, på tisdagar och torsdagar spelar de volleyboll och helgerna tillbringar de ofta tillsammans med kompisar, och gärna ut i naturen.

Fäboda och Pörkenäs är våra favoriter! Men vi uppskattar också alla fina vandringsleder och rastplatser.

Gloria har också köpt en egen husbil som hon renoverar. Hela interiören har rivits ut och ska få en ansiktslyftning. Med den har de redan hunnit göra flera resor till Lappland.

Gloria och Marga säger att de blivit väl mottagna, både av Jakobstadsborna och av myndigheterna.

– Här vill man verkligen hjälpa utlänningar att komma in i samhället på ett helt annat sätt än hemma i Spanien. Ni är artiga och respektfulla, och vi upplever också att folk tar emot oss med öppna armar.

Svenskan är än så länge knagglig. På jobbet går allt på engelska, men åtminstone Marga har bestämt sig för att lära sig språket.

– Jag tycker att det är min plikt att göra det, av respekt för lokalbefolkningen.

Efter yogan promenerar vi hem till deras lägenhet på Alholmsgatan. Där har de varsitt rum, ett kök och ett badrum. Men de säger att hela staden är som ett enda stort vardagsrum.

– Vi tycker om alla mysiga caféer, pubarna och alla aktiviteter som ordnas, framför allt idrotten. Ni finländare är otroligt aktiva, säger Gloria Martinez.

De säger att de är lyckliga här, att de uppskattar livskvaliteten.

– Om vi möts på gatan är det bara att säga hej!

Blev du intresserad av hur det är att jobba och bo i Jakobstadsregionen?

Bekanta dig med våra lediga arbetsplatser och boendemöjligheter i regionen.