”Meillä on vielä paljon opittavaa – emme voi tehdä kaikkea, mutta voimme tehdä jotain”

Simon ja Johanna Nymarkille Pietarsaaressa vastuullisuus on vastakohta kertakäyttö-ajattelulle. Johanna mainitsee myös työelämän sosiaalisen vastuullisuuden ja niin sanotun ”inhimillisen vastuullisuuden”. Kenellekään ei ole hyötyä siitä, että työntekijät joutuvat sairauslomilla ylikuormituksen takia, Johanna sanoo.

Simon ja Johanna Nymark

Simonin ja Johannan arjessa vastuullisuus näkyy eri tavoin. Vuodenvaihteessa he tekivät ”sitoumuksen” (lue lisää TÄÄLLÄ) ja asettivat tavoitteita, jotka auttavat heitä toimimaan vastuullisemman. Sitoumuksen jälkeen he ovat muuttaneet autonsa bensiiniautosta kaasuautoksi, hankkineet ilmalämpöpumpun ja kokeilleet enemmän kasvipohjaisia reseptejä.

Ympäristöajattelu ja omantunnon rauhoittaminen oli kaksi syytä miksi Simon ja Johanna päättivät muuttaa autonsa kaasuautoksi. ”Tämä tehtiin ensisijaisesti ympäristön vuoksi, mutta pian sen jälkeen, kun auto oli muutettu, polttoaineen hinta nousi”, Simon kertoo. Pariskunta harkitsivat myös sähköauton ostamista, mutta totesivat että sähköauton säästäminen vie aikaa. Lisäksi on kivaa, että kaasu on kotimaista, Johanna toteaa.

Haastattelun aikana he korostavat, että vastuulliseen elämään siirtyminen on prosessi. ”Meillä on vielä paljon opittavaa – emme voi tehdä kaikkea, mutta voimme tehdä jotain”, Johanna toteaa.

(Mahdollisuus muuttaa autosi kaasuautoksi riippuu autosta. Kannattaa ottaa selvää etukäteen).

Pyöräilemme – Pietarsaaren seudun pyöräilykampanja pitää tauon heinäkuussa ja jatkuu taas elokuussa. Heinäkuussa jatkamme vastuullisuuskertomusten jakaminen, ja tällä kertaa saatte tutustua asukkaiden vastuullisuuskertomuksiin. Niiden on tarkoitus toimia inspiraationa ja muistuttaa että myös pienellä teolla voi olla suuri vaikutus.