”Vi är inte fullärda och vi kan inte göra allt, men vi kan göra något”

För Simon och Johanna Nymark i Jakobstad innebär hållbarhet motsatsen till ”slit-och-släng”. Johanna nämner också den sociala delen av hållbarhet och en så kallad ”mänsklig hållbarhet” i arbetslivet. Ingen mår bra av att arbetstagare blir sjukskrivna pga överbelastning, säger Johanna.

Simon och Johanna Nymark

I Simon och Johannas vardag syns hållbarheten på olika sätt. Vid nyåret gjorde de ett åtagande (läs mer om åtagandet HÄR), och lade upp mål om hur de ska göra för att bli mer hållbara. Sedan de gjorde sitt åtagande har de konverterat sin bensindrivna bil till gasdrift, införskaffat en luftvärmepump till bostaden och provat fler växtbaserade recept.

Varför Simon och Johanna valde att konvertera sin bil till gasdrift var miljötänket och för att stilla samvetet. Simon flikar in med att ”vi gjorde det i första hand för miljön, men strax efter att vi fick hem bilen från konverteringen så sköt bränslepriserna i höjden”. Simon och Johanna övervägde att vänta tills de kan köpa en elbil, ”men det blir lång väntan det”, skrattar Johanna. Dessutom är det roligt att gasen är inhemsk, säger Johanna.

Under intervjun betonar de vikten av att övergången till ett med hållbart liv är en process och Johanna lyfter fram att ”vi är inte fullärda och vi kan inte göra allt, men vi kan göra något”.

(Möjligheten att konvertera sin bil till gasdrift beror på bil. Det lönar sig att ta reda på före).

Vi Cyklar – Cykelkampanjen i Jakobstadsregionen håller paus under juli och fortsätter i augusti. I juli månad fortsätter vi i stället att dela hållbarhetsberättelser från regionen, och den här gången får ni ta del av invånarnas hållbarhetsberättelser. Dessa är tänkta att fungera som inspiration och påminna att det lilla vi gör i vår vardag kan göra skillnad.