Kasvava seutu tarvitsee omat työkalut kasvuun

Pietarsaaren seutu on monilla tavoin ainutlaatuinen. Seutumme elää viennistä ja meillä on monia yrityksiä, jotka ovat toimialojensa markkinajohtajia globaaleilla markkinoilla. Yrityksemme ovat myös osoittautuneet vahvoiksi vihreän siirtymän ja vastuullisuustyön edelläkävijöiksi. Laatuajattelu ja laadukkaiden tuotteiden ja palvelujen tuottaminen on meille luonnollinen tapa palvella asiakkaita ja se on myös luonnollinen tapa toimia vastuullisesti. Vihreä siirtymä on siksi hyvin todennäköisesti uusi ponnahduslauta kasvuun seudullemme ja sen yrityksille.

Uudet energiamuodot luovat uutta teollisuutta alueelle ja tarjoavat samalla työpaikkoja ja tehtäviä seudun yrityksille. Kaikki tämä on positiivista ja tulevaisuus näyttää valoisalta, lukuun ottamatta erästä synkkää pilveä – työvoiman puute.

Seutumme suurin ja merkittävin strateginen pullonkaula on työvoiman tarve. Ulkomaisen työvoiman maahanmuutto seudulle lisääntyy ja seudun väkiluku kasvaa tämän maahanmuuton ansiosta, mutta se ei tapahdu tarpeeksi nopeasti. Siksi meidän on varmistettava, että teemme kaikkemme varmistaaksemme, että yritysten kasvupaineet voidaan ohjata tuotantoon ja uuteen valmistukseen.

Pietarsaaren seudulle oma työllisyysalue

Työ- ja elinkeinopalveluiden uudistus, jonka tulee olla täydessä toiminnassa 1.1.2025, on seutumme kannalta myönteinen asia, jos vain pystymme tarttumaan tilaisuuteen ja keskittämään toimintamme alueen työvoiman lisäämiseen. Näen sen erittäin tärkeänä, että työ- ja elinkeinopalvelujen uudistus johtaa siihen, että Pietarsaaren seutu muodostaa oman työllisuusalueensa noin 21 000 työpaikallaan ja joka on seudullisesti organisoitu ja johdettu. Seudun kuntien on luotava itselleen työkalu, jolla varmistavat työvoiman saatavuuden, pystyvät hankkimaan riittävän ja oikean työmarkkinakoulutuksen jotta osaaminen yrityksissä on oikealla tasolla ja että pitkäaikaistyöttömät ja vaikeasti työllistetyt ovat jatkossakin osallisina yhteiskunnassa. Työvoiman saatavuus on yksi ratkaisevista menestystekijöistä seudullamme.

Jarl Sundqvist, Toimitusjohtaja

010 239 7559, jarl.sundqvist@concordia.jakobstad.fi