Kansainvälinen työvoima kasvun mahdollistajana – Case: Ferromek

Kruunupyyssä toimiva metalliyhtiö Ferromek työllistää 50 henkilöä. Yrityksen kasvumatka ei olisi ollut mahdollinen ilman kansainvälistä työvoimaa.

Kim Åkerlund aloitti kokoaikaisen uransa Ferromekilla vuonna 2004. Nykyään hän on osakas ja toiminut yhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2017. Ferromek löytävät tulevaisuuden työntekijät tekemällä yhteistyötä suomalaisten ammattikoulujen kanssa ja tarjoamalla opiskelijoille harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja, mutta on myös tietoisesti pyrkinyt palkkaamaan kansainvälisiä osaajia suomalaisen osaamisen rinnalle. Henkilöstö koostuu omista työntekijöistä ja vuokratyöntekijöistä.

­ – Suurin osa henkilöstöstämme tulee Suomesta, mutta suurella osalla on kansainvälinen tausta. Meillä on työntekijöitä Intiasta, Puolasta, Turkista, Bulgariasta, Keniasta, Syyriasta, Ruotsista ja Tunisiasta, kertoo Kim Åkerlund. Ensimmäinen kansainvälinen osaaja palkattiin lähes kymmenen vuotta sitten. Jo silloin ammattitaitoisista CNC-koneistajista oli pulaa. Nykyään Ferromek on monikulttuurinen työpaikka, jossa ruotsi, suomi ja englanti ovat työkieliä.

Kansainvälisen rekrytoinnin edut

Kim Åkerlund näkee kansainvälisen osaamisen hyödyntämisessä monia etuja. Kansainväliset työntekijät, joilla on oikeat taidot ja työkokemus, eivät tarvitse kauan perehdytykseen. Usein tällaiset rekrytoinnit tuovat myös uusia ideoita, kun kansainvälisillä markkinoilla tehdään toisin. Kun ulkomaalaistaustaiset tulevat mukaan työyhteisöön, myös muut työntekijät innostuvat.

­ – Yrityksemme olisi nyt pienempi, jos emme olisi aloittaneet kansainvälisiä rekrytointeja.

Ferromek tekee yhteistyötä eri henkilöstöpalveluyritysten kanssa löytääkseen oikeat taidot. Ferromek itse ei ole pitkään aikaan aktiivisesti etsinyt henkilökuntaa tuotantoon. Nämä työntekijät löytyvät henkilöstöpalveluyritysten kautta tai ottavat yhteyttä suoraan yritykseen. Sana leviää asiakkaiden ja toimittajien keskuudessa, ja ne, jotka työskentelevät Ferromekilla itse, antavat vinkkejä muille.

­ – Vuokratyöntekijät merkitsevät meille lisää joustavuutta ja vakituisille työntekijöille lisää vakautta, jos markkinatilanne muuttuu nopeasti. Tilauskanta on alallamme usein lyhyt ja henkilöstön tarve on laskettava nykyisiltä asiakkailta saatujen signaalien perusteella, Kim sanoo.

Kansainväliselle työntekijälle vuokratyösuhde voi olla turvatumpi. Jos työ yhdellä työpaikalla päättyy, voi olla mahdollista jatkaa toisella. Työpaikan vaihtaminen tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua erilaisiin yrityksiin ja paikkakuntiin Suomessa.

­ – Sattuu, että ulkomaiset potentiaaliset työntekijät ottavat meihin suoraan yhteyttä. Haastattelemme heitä yleensä tarkistuslistan perusteella, jossa he itse arvioivat tietämystään eri alueilla. Joskus he ovat voineet lähettää kuvan tai videon, jossa he työskentelevät tietyllä koneella tai suorittavat tiettyjä tehtäviä, Kim sanoo.

Henkilöstöpalveluyritykset apuna

Kun Kim löytää mielenkiintoisen ehdokkaan, jonka hän haluaisi palkata, hän ottaa yhteyttä henkilöstöpalveluyritykseen. Henkilöstöpalvelusyritys huolehtii oleskelulupiin, matkajärjestelyihin ja majoitukseen liittyvistä prosesseista. Henkilöstöpalveluyritys palkkaa työntekijän ja laskuttaa sitten Ferromekia. Työntekijän palkan määräävät Ferromek ja palkattu henkilö. Palkkaan lisätään lisämaksu henkilöstöpalveluyrityksen palveluista. Useimmissa tapauksissa on mahdollista siirtää henkilöstöä myöhemmin omille palkkalistoilleen, kuten Ferromek on myös tehnyt.

­ Meillä ei ole tietoa eikä resursseja hallita koko saapumisprosessia. Siksi teemme yhteistyötä luotettavien henkilöstöpalveluyritysten kanssa, jotka ovat asiantuntijoita tässä.

Mitä neuvoja Kim Åkerlund antaisi muille kansainvälisestä rekrytoinnista kiinnostuneille yrityksille?

­ – En usko, että sinun pitäisi ajatella, että se on halvempaa. Ei ole reilua tarjota pienempiä palkkoja ulkomaalaisille työntekijöille. Jos kansainvälisellä osaajalla on samat taidot kuin suomalaisella, palkan on oltava sama.

­ – Ei myöskään pidä pelätä yrittää. Jos haluat mennä eteenpäin, sinun on annettava ihmisille mahdollisuus. Neuvoisin myös yrityksiä käyttämään henkilöstöpalveluyrityksiä, koska hyviä on olemassa. Olen ajatellut, että se on sen mukanaan tuoman lisäkustannuksen arvoinen, Kim Åkerlund päättää.

Suomalainen Sofia on työskennellyt Ferromekilla viisi vuotta. -Tämä on ensimmäinen yritys, jossa olen työskennellyt, jossa henkilökunta on ollut näin vaihtelevaa. Toki kielten kanssa voi olla joskus vaikeaa, mutta ennen kaikkea minusta on mielenkiintoista tutustua muihin kulttuureihin.

-Olen työskennellyt Ferromekilla 1,5 vuotta. Se on ollut upea kokemus. Suomi on monella tapaa Intian vastakohta, mutta viihdyn täällä. Muita kulttuureja kunnioitetaan. Perheeni tuli tänne kuusi kuukautta sitten. Poikani käy koulua ja vaimoni aikoo opiskella kieliä ja lopulta käydä töissä, Suresh kertoo. Kuvassa toimitusjohtaja Kim Åkerlund vasemmalla ja Suresh oikealla.

Kim Åkerlund, Kruunupyyssä sijaitsevan Ferromekin toimitusjohtaja ja osakas, johtaa yritystä, jonka henkilöstö tulee eri kulttuureista ja maista. Hän näkee sen vahvuutena. – Se, että tykkään matkustaa ja tutustua eri kulttuureihin, saattaa helpottaa sitä.


Teksti ja kuvat: Eva Gädda