Tillväxt genom internationell arbetskraft – case: Ferromek

Vid metallföretaget Ferromek i Kronoby arbetar 50 personer. Företagets tillväxtresa hade inte varit möjlig utan internationell arbetskraft.

Kim Åkerlund började sin karriär på heltid vid Ferromek år 2004. Idag är han delägare och har fungerat som företagets vd sedan 2017. Ferromek hittar framtida anställningar genom att samarbeta med yrkesskolor i Finland och erbjuda studerande praktikplatser och sommarjobb, men har också gjort en medveten satsning på att anställa internationella talanger vid sidan av finländskt kunnande. Personalen består av egna anställda och arbetskraft som hyrs in via bemanningsföretag.

– De flesta av vår personal kommer från Finland, men en stor del har internationell bakgrund. Vi har anställda från Indien, Polen, Turkiet, Bulgarien, Kenya, Syrien, Sverige och Tunisien, berättar Kim Åkerlund.

Den första internationella talangen anställdes för närmare tio år sedan. Redan då fanns en brist på kunniga CNC-operatörer. Idag är Ferromek en mångkulturell arbetsplats med svenska, finska och engelska som arbetsspråk.

Fördelar med internationell arbetskraft

Kim Åkerlund ser många fördelar med att anställa internationellt kunnande. Internationell arbetskraft med rätt kompetens och arbetserfarenhet behöver inte lång tid för inskolning. Ofta för sådana rekryteringar också med sig nya idéer, eftersom saker görs på andra sätt på internationella marknader. När det kommer personer med utländsk bakgrund in i arbetsgemenskapen inspireras också övriga anställda.

Vårt företag skulle vara mindre idag ifall vi inte skulle ha börjat rekrytera internationellt. Ferromek samarbetar med olika bemanningsföretag för att hitta rätt kompetens. Ferromek har inte själva aktivt sökt personal till produktionen på länge. Den personalen hittas just via bemanningsföretag, eller också hör intresserade av sig direkt till företaget. Ordet sprids bland kunder och leverantörer, och de som själva jobbar hos Ferromek tipsar andra.

– Inhyrd personal innebär större flexibilitet för oss och mer stabilitet för tillsvidareanställda, ifall marknadsläget ändrar snabbt. Orderstocken är ofta kort i vår bransch och personalbehovet behöver beräknas utifrån signaler från nuvarande kunder, berättar Kim.

För en internationell arbetstagare kan en anställning vid bemanningsföretag vara tryggare. Ifall arbetet vid en arbetsplats tar slut, kan det finnas möjlighet att fortsätta vid ett annat. Byte av arbetsplats ger också möjlighet att bekanta sig med olika företag och platser i Finland.

– Det händer sig att potentiella arbetstagare från utlandet tar direkt kontakt med oss. Vi brukar intervjua dem utifrån en checklista där de själva ska utvärdera sina kunskaper inom olika områden. Ibland har de kunnat skicka en bild eller video där de jobbar vid en viss maskin eller utför specifikt arbetsmoment, berättar Kim.

Tar hjälp av bemanningsföretag

När Kim hittar en intressant kandidat som han gärna skulle anställa kontaktar han ett bemanningsföretag. Bemanningsföretaget sköter om processerna kring uppehållstillstånd, researrangemang och boende. Bemanningsföretaget anställer arbetstagaren och fakturerar sedan Ferromek. Lönen för den anställda bestäms av Ferromek och den som anställs. Till lönen läggs ett påslag för bemanningsföretagets tjänster. I de flesta fall är det möjligt att överföra personalen på egna lönelistor längre fram ifall man önskar, vilket Ferromek också gjort.

– Vi har varken kunskaper eller resurser för att sköta hela ankomstprocessen. Därför samarbetar vi med pålitliga bemanningsföretag som är experter på det här.

Vilka råd skulle Kim Åkerlund ge andra företag som är intresserade av internationella rekryteringar?
­ Jag tror inte man ska tänka att det blir billigare. Det är inte rättvist att erbjuda lägre lön till utländsk arbetskraft. Ifall en internationell talang har samma kompetens som en finländare, ska lönen vara densamma.
– Man ska inte heller vara rädd att försöka. Ska man komma vidare måste man ge folk en chans. Jag skulle också råda företag att använda bemanningsföretag, eftersom det finns bra sådana. Jag har tyckt att det är värt den extra kostnad det innebär, avrundar Kim Åkerlund.

Sofia från Finland har jobbat vid Ferromek i fem år.

-Det här är första företaget jag jobbat vid där personalen varit så här blandad. Visst kan det vara svårt ibland med språk, men mest tycker jag det är intressant att lära känna andra kulturer.

-Jag har jobbat vid Ferromek i 1,5 år. Det har varit en fantastisk upplevelse. Finland är på många sätt motsatsen till Indien, men jag trivs här. Det finns en respekt för andra kulturer. Min familj kom hit för ett halvår sedan. Min son går i skola och min fru ska börja studera språk och småningom jobba, berättar Suresh. På bilden vd Kim Åkerlund till vänster och Suresh till höger.

Kim Åkerlund, vd och delägare vid Ferromek i Kronoby leder ett företag vars personal kommer från olika kulturer och länder. Han ser det som en styrka. – Att jag själv tycker om att resa och bekanta mig med olika kulturer gör det kanske lättare.


Text och bild: Eva Gädda