Concordia vierailulla Brysselissä 

Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia sai mahdollisuuden osallistua kaksipäiväiseen Circular Economy Stakeholder Conference-tapahtumaan 27–28.2.2023, joka pidettiin Brysselissä. Euroopan komissio isännöi ensimmäisen konferenssipäivän, jossa keskityttiin tärkeimpiin kysymyksiin, joista komissio neuvottelee tulevan vuoden aikana. Ensimmäisen päivän täysistunnoissa esiteltiin muun muassa eri ​​EU-säädöksiä ja aloitteita, nostettiin esille hyviä esimerkkejä EU-rahoitteisista hankkeista ja keskusteltiin EU:n tulevasta kiertotaloutta tukevasta politiikasta. 

Kiertotalous – mahdollisuuksia ja haasteita 

Luennoitsijoina oli muun muassa Frans Timmermans, Euroopan komission varapuheenjohtaja ja mies Green Deal-aloitteen takana, Christa Schweng, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja sekä Ruotsin ympäristöministeri Romina Pourmokthari. Kaikki puhujat korostivat kiertotalouteen siirtymisen tärkeyttä ja korostivat kiertotalouden tuomia erilaisia ​​mahdollisuuksia, etenkin uusien työpaikkojen määrässä. 

Kysymyksiä, joita puitiin päivän aikana:  
Miten meidän tulisi valmistaa tuotteita ja palveluja tulevaisuudessa? 
Miten ratkaisemme osaamisen pula ja työvoimapulan? 
Miten teemme kiertotalouden mukaisen elämäntavan kaikkien ulottuville ja edulliseen hintaan?
Miten teemme tilaa innovaatioille? 
Mitä pk-yritykset tarvitsevat voidakseen toteuttaa kiertotalouden mukaisia liiketoimintamalleja? 

Yksiselitteisiä vastauksia ei tietenkään annettu, mutta ihmisten kouluttamisen tarve, yhteistyön tärkeys, arvot ja arvopohjainen johtaminen sekä työn tason nostaminen ja skaalautuminen olivat kommentteja, joita tuli usein esille. 

Keskustelu vastuullisuudesta ja kiertotaloudesta Europarlamentaarikko Nils Torvaldsin kanssa

Meillä oli myös mahdollisuus tavata Europarlamentaarikko Nils Torvaldsin, ympäristö-, kansanterveys- ja elintarviketurvallisuusvaliokunnan ja budjettivaliokunnan varsinainen jäsen sekä hänen erikoisavustajansa Alexander Långin.

Lounaspalaverin aikana esittelimme Pietarsaaren seudulla ja Pohjanmaalla tapahtuvasta vastuullisuus- ja kiertotaloustyöstä. Antoisan ja mielenkiintoisen keskustelun aikana saimme muun muassa keskustella vastuullisuudesta vetovoimatekijänä, kiertotalouden mukaisesta suunnittelusta, ekosysteemeistä ja energiamurroksesta. 

Biologinen monimuotoisuus oli kaikkien huulilla

Konferenssin toista päivää isännöi Euroopan talous- ja sosiaalikomitea. Päivä sisälsi paneelikeskusteluista, työpajoista ja ”Networking Village”-osiosta. ”Biodiversity and climate” sekä ”Resilience for Europe” olivat päivän teemoina. Bryssel vierailumme toisena päivänä tapasimme mm. Satu Kankalan, Administrator Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa sekä Mirva Männikön, EU-asiantuntija, Länsi-Suomen Eurooppa-toimistosta. 

Aamupäivän istunnoissa keskityttiin pääosin luonnon monimuotoisuuden uhkaan ja siihen, miten meidän pitäisi puuttua paremmin luonnon monimuotoisuuden vähenemisen perimmäisiin syihin, esimerkiksi mineraalien louhintaan. Mutta myös ratkaisukeskeisyys, jossa kiertotalous esiteltiin voittavana ratkaisuna. Paneeli-istuntoon osallistui Mika Sulkinoja Sitrasta, joka korosti heidän tekemää selvitystä ”Tackling root causes – halting biodiversity loss through the circular economy”.  

Networking village

Tiistai-iltapäivänä osallistuimme seminaarin ”Networking village”-osioon, jossa valitut sidosryhmät saivat mahdollisuuden näyttää konkreettisia esimerkkejä siitä, miten he työskentelevät kiertotalouden parissa. Concordialla oli osasto, jossa mm. esiteltiin ”Vastuullinen Pietarsaaren seutu”-konseptin, ”Pohjanmaa matkalla muutokseen”-tiekartan, kiertotaloudellisten symbioosien kehittäminen Alholman teollisuusalueella ja Pietarsaaren seudun ”kahvittelukonseptin” eli miten pyrimme luomaan areenoita, joissa yritykset voivat tavata, vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia, jakaa haasteita ja nostaa esiin mahdollisuuksia kehittääksemme yhdessä Pietarsaaren seudun ja Pohjanmaan vastuullisuustyötä. 

Lisätietoja:
Pia Holkkola-Löf, viestintävastaava
+358 50 434 6669
pia.holkkola-lof@concordia.jakobstad.fi