”Vi behöver ha förebilder, få känslan av att cykling är både coolt och hälsofrämjande”

AE Citybike inledde sin verksamhet 2009 med att Beni Edström och teamet på After Eight började hyra ut cyklar i Jakobstad. Idag rullar de tjugo orangefärgade cyklarna fortfarande längs gatorna i Jakobstadsregionen.

Beni Edström vid After Eight

-Jag började en ledarskapsutbildning och i den ingick att förverkliga ett projekt, berättar Edström. Visionen var att Jakobstad med omnejd ska ses som en cykelstad, samtidigt som vi ville höja imagen av Jakobstad som en liten men stor grön stad. Vi ville ge möjligheter till cykelturism och förespråka ökad miljömedvetenhet. 

AE Citybike bygger på ett enkelt och praktiskt koncept. Man hyr helt enkelt en cykel via caféet After Eight. 

-Bara för någon dag sedan kom en bokning där franska utbytesstuderande behövde hyra cyklar en dag i oktober. Vi är så glada över att kunna ge dem den möjligheten, säger Edström. 

-Cyklarna används även av våra ungdomar i ungdomsverkstäderna och det finns alltid cyklar att tillgå när vi far till gymmet eller går på utställning. 

Edström berättar att de som bäst har ett projekt på gång som ska möjliggöra en cykel för alla.

-Vi tar tillvara cyklar som lämnats i bostadshus, det kan vara defekta cyklar, låsta cyklar och liknande. Vi ger möjligheten för någon som inte har en cykel att vara med och rusta upp en cykel. 

För att cykling ska finnas i stadsbilden behövs engagemang och en stark vilja. Edström ser det som viktigt att själva cykeln är tillgänglig och att man kan förmedla ett positivt budskap. 

-Vi behöver ge verktygen som inspirerar och uppmuntrar till cykling. Vi behöver ha förebilder, få känslan av att cykling är både coolt och hälsofrämjande.

Mer information om cykelkampanjen och tävlingsvillkoren finns HÄR och på Instagramkontot @sustainability.inspiration.