Innovationer inom livsmedelssektorn på Food Days i Seinäjoki

I mitten av september samlade årets upplaga av Food Days i Seinäjoki forskare, företagare och utvecklingsorganisationer kring hur man kan växa hållbart inom livsmedelssektorn.

Diskussionerna under de två dagarna kretsade kring behovet av innovationer och hållbara lösningar samt Finlands kommande uppdaterade nationella livsmedelsstrategi ”Land of Happy Food” där målet är bl.a. att fördubbla exporten.

Företag som Atria, MySoda och Foodwest delade erfarenheter från internationella marknader och betonade vikten av långsiktighet, kundfokus och rätt partnerskap. Startups som Onego Bio och Solar Foods höll intressanta talturer och visade hur nya proteiner och teknologier kan bidra till en mer hållbar och diversifierad livsmedelssektor. Från Jakobstadsregionen fick deltagarna lyssna på Viktoria Forsberg från Wild & Berg och deras utvecklingsresa. Talturen uppskattades och genererade många frågor.

Dag två lyfte fram städernas och regionernas roll i hållbara livsmedelssystem. Seinäjokis strategiska arbete kring livsmedelssektorn lyftes fram med intressanta inspel från olika EU-projekt. Talturerna av bl.a. Markku Sotarauta gav värdefulla insikter för de regionala aspekterna kring plats- och regionutveckling och hur skapa och uppmuntra regionalt ledarskap (case: Seinäjoki och livsmedelsbranschen).

Inför Food Days-evenemanget gjorde vi på Concordia en djupdykning i livsmedelssektorn i Jakobstadsregionen. Det gav en del intressanta insikter.  Visste ni till exempel att livsmedelsindustrin*  i våra 5 kommuner har en årsomsättning på 527 miljoner** euro samt sysselsätter över 2000 personer?

*jord-och skogsbruk samt djurhushållning är ej inräknade
** baserar sig på aktiebolag som är rapporteringsskyldiga

Integritetspolicy

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett effektivt och användarvänligt sätt. Cookies används bland annat för bästa möjliga användarupplevelse för och för att analysera vår trafik.

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor finns på webbplatsen för användning och hantering av språkversioner och för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Tredjepartskakor

Tredjepartskakor används för besökarstatistik och för att spara användarens val.

Information samlas t.ex. in om
- webbplatsens besökarstatistik
- val av webbläsare
- tillgängliga webbplatser och funktioner