”För mig har cykling alltid varit viktig som “nyttotransport””

För Pehr Löv, tidigare mångårig riksdagsman (sfp), läkare och numera styrelsemedlem i Svenska Pensionärsförbundet, klappar hjärtat hårt för hälsofrågor. Både i arbetet på samhällsplan och i sin egen vardag. Cykel använder han sig av så ofta han kan och smultronstället finns numera i Lepplax.

Pehr Löv

-För mig har cykling alltid varit viktig som “nyttotransport”. Jag minns så väl den första klassresan jag deltog i som kanske fjärdeklassist – då cyklade vi till Lappajärvi och sov i tält som saknade botten. Det var en kall natt med minus fem grader och nästa morgon så var en del cykelhjul tomma på luft på grund av något busstreck, skrattar Löv. 

Löv är tydlig i sitt budskap när han säger att det aldrig är försent att börja röra på sig. Under åren i riksdagen motionerade han väldigt flitigt och var tillsammans med Ilkka Kanerva de som alltid dök upp på morgongymnastiken varje torsdag. 

-När vi tränar muskler så växer också minnescentrat enligt forskning som gjorts bl.a. i San Diego.  De som lever aktivt har en bättre livskvalitet och det fina är att man kan börja på när som helst, oberoende ålder och förutsättningar. Vi har som bäst en inaktivitetspandemi som kostar samhället massvis, närmare 3,7 miljarder euro per år enligt THL. Det gäller alla åldrar, säger Löv. 

Löv påminner om att Svenska Pensionärsförbundet jobbar med olika former av intressebevakning – även med fysisk hälsa. 

-Jag föreläser en hel del om vikten av fysisk hälsa och regelbunden motion. Pensionärerna är mottagliga för det budskapet, utmaningen är yngre åldersgrupper. Vår uppgift är att bidra till bättre livskvalitet på svenska för pensionärer och där är fysisk rörelse i centrum, konstaterar Löv.

Mer information om cykelkampanjen och tävlingsvillkoren finns HÄR och på Instagramkontot @sustainability.inspiration.