”För fjärde året i rad har vi nu en bike challenge där vi uppmuntrar anställda att cykla”

För Dan Liljeqvist, VD för Herrmans Bike Components, är cykelindustrin vardag. Cykling i sig är också något som företaget uppmuntrar för sina medarbetares del.

-För fjärde året i rad har vi nu en bike challenge där vi uppmuntrar anställda att cykla. Det är väldigt fint att se att allt flera vill delta! 

Dan Liljeqvist, VD för Herrmans Bike Components

För Liljeqvist betyder också cykling mycket rent privat. Han cyklar aktivt själv och det gör också hans barn. För Liljeqvists del handlar cykling om hälsa och umgänge med familj och vänner. Men det är också tävling och att utmana sig själv på olika sätt. Det betyder att garaget inte längre har rum för bilar – det är cyklar som gäller. 

-Jag är lyckligt lottad som får hålla på med det som berör cykling både på jobbet och fritiden! För många år sedan skulle jag göra en svensk klassiker, vilket innebär att man ska fullfölja fyra långlopp i olika idrottsgrenar under en period av 12 månader. Där ingick bl.a. Vätternrundan på 300 km. I och med detta så började jag cykla allt mera och skaffade en bra cykel. När jag började på Herrmans så växte bara intresset ännu mera. Idag cyklar jag aktivt och tävlar också, det är helt klart en passion för mig!

För Herrmans innebär cykelindustrin också ett tydligt klimatarbete. Liljeqvist betonar att företaget vill vara i framkant när det kommer till hållbarhetstänk. 

-Vi har gjort en analys av vårt koldioxidavtryck och baserat på det så försöker vi hitta olika lösningar nu och för framtiden. Bland annat genom att tillverka komponenter för cykeln som har ett mindre avtryck. För oss handlar det mycket om val av material, att hitta material som är återvunnet eller t ex biologiskt nedbrytbart. Vi utgår från att vi själva också kan återvinna till viss del. 

Dans utmaning till regionens näringsliv:

  • Jag vill gärna utmana regionens näringsliv vad gäller antalet pendlingskilometrar  till och från jobbet. Vem får mest cykling till och från jobbet?

Läs mer om hur du deltar i Jakobstadsregionens cykelkampanj – Vi cyklar HÄR.