Tieto on avain vastuullisuustyössä

Tieto. Se on Mirkan tärkein työkalu kestävän vastuullisen tuotannon kiihtyvässä kehityksessä mukana pysymiseen.
– Myös edelläkävijöiden on koko ajan pohdittava seuraavaa askeltaan, sanoo Mats Sundell.

Hiomapaperin valmistuksessa on huomattavasti enemmän kyse huipputeknologiasta kuin moni ehkä uskoisi. Mirkan laboratorion uudella elektronimikroskoopilla kehitystyötä tekevät voivat suurentaa kuvaa jopa 50 000 -kertaisesti ja havaita pinnalla pienimmänkin vian.

– Tarkistamme esimerkiksi, miten erilaiset liimat vaikuttavat materiaaliin tai mitä tapahtuu, kun hiomapintaan tarttuu hiekanjyvä.
Näin sanoo kehitysjohtaja Mats Sundell. Hän vie meidät kehitysosastolle ja näyttää robotin, joka parhaillaan testaa hiomapaperia epoksilla, esimerkiksi Baltic Yachtsin ja Nautorin veneissään pintamateriaalina käyttämällä materiaalilla. Pintakäsittely on energiaintensiivinen prosessi ja Mirkalla kestävyydessä on ennen kaikkea kyse sellaisten tuotteiden valmistamisesta, jotka säästävät loppukäytössä resursseja.
– Tuotekehityksessä on suuressa määrin kyse testaamisesta ja jälleen kerran testaamisesta. Miten eri materiaalit reagoivat eri yhteyksissä ja kuinka koneiden elinikä olisi mahdollisimman pitkä. Testaamme myös uusia materiaaleja kuten esimerkiksi selluloosakuitupohjaisia teknisiä tekstiilejä.

Mirka on edelläkävijä seudulla

Tuotekehityksestä huolehtimisen lisäksi Mats Sundell vastaa myös siitä, että tuotteet täyttävät niille asetetut kestävyysvaatimukset – Mirkan suuruusluokan yrityksessä kyseessä on laaja työkenttä. Tällä hetkellä organisaatiossa työskentelee kahdeksan henkeä täysin uusien lakien ja direktiivien seurannan parissa.
– Mirka on ollut seutukunnalla edelläkävijä ja eurooppalaisesta näkökulmasta Suomi on pitkään ollut vihreän siirtymän etulinjassa. Emme voi kuitenkaan nojautua aikaisempaan, kehitys menee juuri nyt vinhaa vauhtia eteenpäin ja meidän on ponnisteltava, jotta ehdimme mukaan.
Mats Sundell puhuu osaksi nopeasta kehityksestä EU:n alueella, jossa uudet lait ja asetukset ohjaavat teollisuutta, mutta ennen kaikkea hän puhuu nopeasta kehityksestä USA:ssa.
– Eurooppa on pitkään ollut askeleen edellä, mutta amerikkalainen teollisuus on kirimässä etumatkaa umpeen. Siellä kehitystyö käynnistyi huomattavasti myöhemmin kuin meillä, mutta sen sijaan nyt siellä panostetaan suunnattomia summia valtionavun muodossa. Tällä hetkellä tieto on avain etulinjassa säilymiseen, että ymmärrämme, minne olemme matkalla.

Valmistusteollisuuden ekosysteemi on rakenteilla

Myös meillä panostetaan resursseja siirtymään ja muutoksiin. Business Finlandin kautta on juuri myönnetty Mirkalle viisivuotinen niin kutsuttu veturituki. Rahat on tarkoitus käyttää valmistusteollisuuden ekosysteemin rakentamiseen. Mirka painii monessa suhteessa eri sarjassa kuin monet alueen muista yrityksistä, mutta Mats Sundell luottaa siihen, että myös pienemmät valmistusteollisuuden toimijat hyötyvät kehitystyöstä.
Mikäli takana on pitkä kestävän ajattelutavan perinne ja perusedellytykset ovat hallussa kuten Mirkalla, edessä on myös huomattavasti suurempia haasteita:
– Tällä hetkellä mietimme paljon sitä, kuinka paljon kestävyys ja vastuullisuus saa maksaa. Kasvuun tarvitaan investointeja ja uutta ajattelua, mutta kyseessä on aina tasapainoilu. Kuinka paljon olet itse valmis maksamaan kestävämmästä tuotteesta?
Mirkalla on nykyisin kymmeniätuhansia tuotekoodeja. Tämä yhdessä eri maiden erilaisten kierrätystä koskevien direktiivien kanssa tekee yhtälöstä kaikkea muuta kuin yksinkertaisen.
– Lisäksi kaksi päätuotettamme ovat valtavan erilaisia. Siinä missä Power Tools -koneen on kestettävä vuodesta toiseen ja oltava korjattavissa, hiomapaperia käytetään ehkä 30 sekuntia ennen kuin se heitetään pois.

Mirka – Keitä olemme?

Mirka on erikoistunut joustaviin hiomamateriaaleihin ja tuottaa innovatiivisia patentoituja tuotteita, jotka mahdollistavat pölyttömän pintakäsittelyn. Tutkimus ja kehitys sekä Power Tools -yksikkö ovat tärkeä osa toimintaa. Mirka on osa KWH-konsernia. Tehdas ja pääkonttori sijaitsevat Jepualla, Uudessakaarlepyyssä ja tytäryrityksiä on 18 ympäri maailmaa. Yli 97 prosenttia tuotteista menee vientiin yli 100 maahan.
www.mirka.com

Lue muut vastuullisuuskertomukset

Tämä artikkelisarja on toteutettu osana CIT- Circular Insights and Transition-hanketta, jonka rahoittaa Euroopan Unionin aluekehitysrahasto, Pohjanmaan Liitto ja Pohjanmaan kehittämisyhtiöt.