Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.

Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Dynamo Närpes sekä Kristiinankaupungin elinkeinokeskus ovat tarttuneet juuri näihin tarpeisiin. Kehitysyhtiöt tarjoavat omien toimialueidensa yrityksille maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa omistajan- ja sukupolvenvaihdoksissa. Lisäksi henkilökohtaista neuvontaa täydentää materiaalit, jotka ovat saatavilla sekä digitaalisena että painetussa muodossa niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

Juuri ilmestyneen Yrityksen ostajan tarkistuslistan tarkoituksena on saada yrityskaupan kohteena olevasta yrityksestä kaikki olennainen tieto selville ja havaita kauppaan liittyvät riskit ennen yrityskaupan toteuttamista.

– Due Diligence -tarkistukseen soveltuva muistilista on tarkoitettu yrityksen ostajalle, mutta myös yrityksen myyjä hyötyy listasta, sillä hän voi listan avulla tarkistaa oman yrityksensä tilanteen, laittaa paperit kuntoon ja korjata mahdolliset puutteet ennen yrityskauppaneuvottelujen alkamista, yrityspalvelujohtaja ja omistajanvaihdosasiantuntija Kjell Nydahl VASEKilta toteaa.

– Ostajan on otettava huolellisesti selvää ostokohteesta ennen kauppaa ja myös myyjän on annettava kaikki tarvittavat tiedot yrityksestä. Näin ostaja tietää mitä on ostamassa eikä jälkeenpäin synny riitatilanteita, joiden selvittäminen oikeusteitse on kuluttavaa ja kallista, yritysneuvoja Kari Myllymäki Concordiasta painottaa.

Tarkistuslista sisältää teemoittain jaetut muistilistat niin omaisuudesta, henkilöstöasioista, kaupallisista materiaaleista, taloudesta ja rahoituksesta, sopimuksista ja lakiasioista, ympäristövastuuasioista sekä vakuutuksista, tietojärjestelmistä ja verotukseen liittyvistä asioista.

– Jokainen yritys on erilainen, joten kaikki tarkistuslistan kohdat eivät koske kaikkia yrityksiä, siksi se kannattaa käydä huolellisesti läpi ja peilata oman yrityksen toimintaan. Yhdeltä istumalta kaikkia tietoja ja asiakirjoja ei varmastikaan saa kasaan, mutta kannattaa edetä pala kerrallaan ja huolellisesti dokumentoiden, kannustaa toimitusjohtaja Stefan Malm, Dynamo Närpes.

Yritysneuvoja Antti Alasaari VASEKilta täydentää:
– Yrittäjä saa varmasti tarkistuslistassa mainittujen tietojen ja dokumenttien keräämisestä hyvän tuntihinnan, jos hän sen avulla saa myös paremman hinnan myymästään yrityksestä. Yritys, jossa on asiat sekä asiakirjat kunnossa ja ajan tasalla on houkutteleva ostokohde ja se näkyy myös kauppahinnassa, Alasaari vakuuttaa.

Yrityskaupan tarkistuslista on vapaasti ladattavissa

Lataa itsellesi Yrityskaupan tarkistuslista Concordian kotisivuilta. Sieltä löydät myös aiemmin julkaistut omistajanvaihdosoppaat skeä yritysmyyti- että yritysostoprosesien kuvaukset. Jos jotain jotain jää askarruttamaan. Ota yhteyttä yritysneuvojiimme!

Pohjanmaan alueen kehitysyhtiöissä omistajanvaihdosneuvontaa saa sekä suomeksi että ruotsiksi ja myös englanniksi. Mitä monimutkaisempia asiat ovat, sitä enemmän tarvitaan henkilökohtaista apua:

– Yrityskauppaprosessista ei selviä pelkästään materiaaleja lukemalla ja tarkistuslistaa läpikäymällä, vaan tarvitaan myös keskusteluja asiantuntijoiden kanssa. Suosittelemme tutustumaan tarkistuslistaan, tiekarttoihin sekä omistajanvaihdosoppaisiin ja sen jälkeen ottamaan rohkeasti yhteyttä oman alueen omistajanvaihdosneuvojaan, kannustaa yritysneuvoja Anthony Hannus Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksesta.

Sustaining Businesses in Ostrobothnia -hankkeen tavoitteena on jakaa tietoa mahdollisuudesta ryhtyä yrittäjäksi yritysoston kautta ja siitä, kuinka tärkeää on pitää yritys myyntikunnossa. Hankkeen toimenpiteisiin sisältyy potentiaalisten yritysten ostajien ja myyjien tukeminen prosessissa, jotta omistajanvaihdos voi tapahtua hallitusti ja sujuvasti. Hankekumppaneina ovat Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordia, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Ab Företagshuset Dynamo Yritystalo Oy, Kristiinankaupungin elinkeinokeskus Oy. Hankkeen rahoitus on Maaseutuohjelmasta.

Lisätietoja antaa:
Yritysneuvoja Kari Myllymäki, Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia
kari.myllymaki@concordia.jakobstad.fi, Puh. 0400 123 630