Meillä on Manner-Suomen alhaisin työttömyysaste!

Pietarsaaren seudulla on jo pitkään ollut Manner-Suomen alhaisin työttömyysaste. Tammikuussa 2024 se oli seudulla 5,8 prosenttia, kun se koko maassa oli 10,9 prosenttia. Olemassa olevilla yrityksillä on siis haasteita työvoiman löytämisessä. Avoimien työpaikkojen määrä rikkoi alkuvuodessa kaikki ennätykset, sillä tammikuussa oli 1 500 avointa työpaikkaa – mutta on muistettava, että kesätyöpaikat ovat siellä mukaan laskettuna. Tyypillistä meille ja muille alueille on myös se, että kaupungeissa on yleensä hieman korkeampi työttömyysaste kuin maaseutukunnissa.

Pietarsaaren seudulla on yli 22 000 työpaikkaa, joista 32 % on teollisuudessa. 5,8 % työttömyys tarkoittaa yhteensä noin 1500 työntekijää, jotka ovat työttömänä kaikilla aloilla. Alhaisin työttömyysaste seudulla pandemian jälkeen on ollut kahteen otteeseen 3,9 %. Vuoden aikana tapahtuu aina normaaleja muutoksia, ja työttömyys on usein korkeimmillaan heinäkuussa ja melko korkealla joulukuussakin. Täällä seurataan täysin muualla Suomessa esiintyviä normaaleja vaihteluita.

Jonkinlaista heikkenemistä on nyt havaittavissa, joskin se on pientä. Työttömyydessä on hieman kasvava trendi ja myös lomautukset ovat jonkin verran lisääntyneet vuoden 2023 lopussa edellisiin vuosiin verrattuna. Tässä voimme nähdä merkkejä epävarmuudesta, jota näemme maailmalla ympärillämme.

Fredrik Sandelin

Aluekehittäjä

+358 44 324 3435 / fredrik.sandelin@concordia.jakobstad.fi