”Elcyklarna syns ju mer och mer i stadsbilden, likaså elsparkcyklarna”

Cyklingen är populärt i Jakobstad och Jakobstads stadsdirektör Anne Ekstrand berättar att flera i stadshuset cykelpendlar till jobbet både sommar- och vintertid. 

Jakobstads stadsdirektör Anne Ekstrand

– Det finns rätt begränsat med parkeringsplatser inne i centrum, men med cykel behöver man aldrig fundera på att inte få plats. Det som ska bli intressant är att se om de höga bensinpriserna för med sig att ännu flera väljer cykeln framom bilen, säge Ekstrand. 

Ekstrand betonar att flera lättrafikleder behövs även inne i stan. 

-Elcyklarna syns ju mer och mer i stadsbilden, likaså elsparkcyklarna. Nu har även skolorna börjat igen så många barn cyklar till och från skolan, de behöver kunna cykla tryggt. 

-Jag önskar att vi alla skulle använda hjälm när vi cyklar, och även använda ringklockan när vi cyklar om en fotgängare bakifrån, säger Ekstrand.

I Jakobstad finns många fina smultronställen och många lämpar sig väldigt bra för just cykling.

-Här finns många pärlor! Bland annat Fäboda, Gamla hamn, Aspegrens trädgård och villa Sveden. Varför inte cykla till grannkommunerna och upptäcka deras smultronställen också, säger Ekstrand.

Kulturens och handelns natt äger rum i Jakobstad i slutet av augusti. I samband med det passar Anne på att ge en cykelutmaning till sina kollegor i regionen. 

-24.8 är det Spotlight i Jakobstad. Jag utmanar alla att cykla dit!

Mer information om cykelkampanjen och tävlingsvillkoren finns HÄR och på Instagramkontot @sustainability.inspiration.