”Det var ett underbart ögonblick”

Vinden i håret, gröna ängar och känsla av frihet – det ger själva cyklingen oss oberoende ålder. Cykelrikshor på vårdboenden har gjort det möjligt för äldre och för rörelsehindrade att få uppleva cykling på egna villkor. En cykelriksha är eldriven och rymmer i sig två personer plus själva föraren. Vid Herberts Hus i Kronoby har cykelrikshan ökat livskvalitet för invånarna.

-Det är ett jättebra sätt för dem att komma ut i frisk luft och få sinnena stimulerade. Cykelrikshan möjliggör även längre turer, vilket uppskattas, säger Heidi Hagnäs som är närvårdare och cykelpilot.
Heidi Hagnäs jobbar på avdelningen för minnessjuka och upplever att cykelturerna gjort att orden mer eller mindre väcks till liv igen.

-En gång cyklade jag med en invånare som knappt pratade alls, men under hela cykelturen pratade hen. Till sist sade invånaren att “det här är som musik för öronen”. Det var ett underbart ögonblick!

Hagnäs vill rekommendera en cykelriksha till alla vård- och boendeenheter och framhåller att man också utbildar både personal och anhöriga till cykelpiloter.

-Det finns massor med fördelar, och jag vill påpeka att det inte alls är tungt heller, eftersom motorn hjälper till!

Mer information om cykelkampanjen och tävlingsvillkoren finns HÄR.