”Vardagen är smidig”

Markku Koski är född och uppvuxen i Jakobstad, och har på sätt och vis flyttat hem. Hans fru Pamela Koski är hemma från Valkeakoski och trivs minst lika bra som Markku i sin nya hemstad.

Markku och Pamela Koski har rotat sig i Jakobstad. I det nyrenoverade huset i Skutnäs ska pojkarna Elias och Aksel få växa upp.

– Tack vare barnen har det varit lätt att komma in i nya sammanhang och träffa nya människor.

Familjen Koski uppskattar utbudet av aktiviteter.

Både Elias och Aksel går i musiklekskola. Elias skrinnar också en gång i veckan och är med i parkour. Parkouren ordnas av det svenska arbetarinstitutet, och finskspråkiga Pamela säger att hon till och med vågat börja prata en del svenska med de andra föräldrarna.

– Jag tycker att Jakobstadsborna har en skön inställning till språk. Ingen funderar så mycket på om man pratar finska eller svenska, säger hon.

Båda pojkarna har gått i engelskt daghem och nu har Elias börjat i språkbadsgruppen i Alma daghem.

– Det känns bra att pojkarna har möjlighet att bli tvåspråkiga.

Ur arbetssynvinkel gick flytten till Jakobstad smidigt. Både Markku och Pamela jobbar inom belysningsbranschen – han som key account manager och hon som produktutvecklare. I dag jobbar båda på distans och besöker huvudkontoren i Helsingfors ett par gånger i månaden.

– Jag hann jobba några år innan vi flyttade, och känner mina kolleger och är vana med arbetskulturen, därför gick det smidigt att fortsätta jobba hemifrån, säger Pamela Koski.

När de renoverade det gamla huset i Skutnäs passade de på att inreda ett hemmakontor i garagebyggnaden. Här jobbar Markku, medan Pamela sitter inne i huset. Att jobba på distans har naturligtvis sina för- och nackdelar, men Markku och Pamela Koski uppskattar att vardagen och logistiken är så smidig.

– Att föra pojkarna till dagis går snabbt, även om jag tar cykel, säger Pamela Koski.

Under intervjun hinner pojkarna Elias och Aksel plocka fram sitt lego. Men det är inga långa stunder de sitter stilla.

– De har ganska mycket energi och just nu är det förstås tiden tillsammans med dem och deras hobbyn som kommer i första hand. Vi går ofta ner en sväng till Gamla hamn, det är vårt favoritställe – alla årstider. Här finns massor att upptäcka och vi ser fram emot att området utvecklas ännu mer, säger Markku Koski.

Markku och Pamela ser också till att själva hinna andas. Markku snörar gärna på sig löpskorna och tar en runda på stigarna i Fäboda, medan Pamela gärna träffar sina vänner i föreningen Mannerheimin lastensuojeluliitto.

– Vi brukar också passa på att äta lunch tillsammans i stan på vardagarna.

Och när de vill umgås på tumanhand en kväll ställer Markkus föräldrar gärna upp som barnvakt. Ännu en fördel med att bo här.

Blev du intresserad av hur det är att jobba och bo i Jakobstadsregionen?

Bekanta dig med våra lediga arbetsplatser och boendemöjligheter i regionen.

#världensbästaplats #jakobstadsregionen #härvaro