Teemu Lillrank

Möt människor som alla hittat hem i vår region och valt att skapa sin framtid just här.

Teemu Lillrank startade sitt första företag 2010, som ombud i försäkringsbranschen. I dag är han egenföretagare och verkställande direktör för Finlands Företagarskydd, som erbjuder försäkringslösningar för företagare i hela Finland. Teemu är uppvuxen i Terjärv, Kronoby, men bor och jobbar numera i Jakobstad.

”Det är enkelt att starta företag i Jakobstadsregionen, omgivningen är varm och stöttande på något vis. Det finns bra stödfunktioner i början, Sanna Kankaanpää på Concordia har hjälpt mig med de företag jag har grundat. Dessutom finns det oftast lediga utrymmen för olika typer av verksamhet.”

Det finns många företagare i Jakobstadsregionen i förhållande till antalet invånare. Alla känner alla, och det präglar företagandet – på gott och ont.

”Det är lätt att skapa kontakter och vi litar på varandra, men det gäller att vara att vara mån om sitt rykte. I en storstad är det nog enklare att skaka av sig ett eventuellt misslyckande, här gäller det att hålla vad man lovar.”

Teemu ser tvåspråkigheten som Jakobstadsregionens allra viktigaste styrka. Finlands företagarskydd har i dag 25 ombud som jobbar runt om i landet och det är inte lätt att rekrytera fler medarbetare som behärskar båda inhemska språken flytande.

”Det är egentligen bara här i trakten som jag hittar människor som är genuint tvåspråkiga. Jag är själv helt tvåspråkig och det har varit självklart för mig att tala finska med mina döttrar så att de också ska bli lika starka på båda språken.”

Eftersom kunderna finns utspridda i hela landet och de flesta möten sker via distans numera, kunde Teemu och hans familj egentligen bo var som helst. De valde Jakobstad. Till familjen hör sambon Nina och döttrarna Molly (11 år) och Bianca (5 år).

”Att bo i en liten stad är att köpa sig mer tid. Jakobstad är tillräckligt stor, här finns det vi behöver, men samtidigt är den också tillräckligt liten. Vi har både skola och dagis på gångavstånd från vårt hem. Jag kan cykla till jobbet på fem minuter. Vi uppskattar också närheten till havet. När vi behöver lugna oss far vi ut och går på klipporna vid Fäboda.”

Blev du intresserad av hur det är att jobba och bo eller vara företagare i Jakobstadsregionen?

Bekanta dig med våra lediga arbetsplatser och boendemöjligheter i regionen. Våra företagsrådgivare hjälper gärna vid frågor gällande företagande.

#Jakobstadsregionen #världensbästaplats #talangattraktion #livskvalitet