Samåkningstjänst i Jakobstadsregionen

Som en del i Jakobstadsregionens klimat- och hållbarhetsarbete introduceras nu ett pilotprojekt i vår region, nämligen en samåkningstjänst för biltrafik. Genom att testa samåkningstjänsten kan du spara både pengar och bensin samtidigt som du gör en miljögärning. Tjänsten är dessutom enkel att använda.

Vill du vara med och testa Jakobstadsregionens nya samåkningstjänst?
En flexibel webbaserad tjänst där du när som helst kan informera om dina samåkningsbehov och -tjänster. Till exempel för att ta dig till och från jobbet eller för att besöka en vän i en annan stad. Det tar bara några minuter att mata in samåkningsuppgifterna, och om du inte kör själv eller behöver samåka kan du tipsa om tjänsten till dina bekanta. Tjänsten passar särskilt bra för dagliga eller veckovisa resor, men vid behov även för längre och spontana resor. Samåkningen kan ske kostnadsfritt eller att förare och passagerare delar på bränslekostnaderna.

Tre steg för att testa samåkningstjänsten
1. Registrering och inloggning
2. Erbjud samåkning eller be om samåkning
3. Börja samåka

Här kan du kolla in och testa tjänsten (kimppakyydit.com)*. Du kommer att se samåkningsinformationen när du har registrerat dig i en grupp. För Jakobstadsregionen finns en grupp som heter ”Pietarsaaren seutu/Jakobstadsregionen”, och kontaktuppgifterna till de som erbjuder eller ber om samåkning blir synliga efter att du har registrerat dig. Notera att identifikation med bankkoder krävs.

Samåkningstjänstens FAQ – hittar du här!

Pilotprojektet pågår september – oktober 2022.

Samåkningstjänsten är ett pilotprojekt som görs i ett samarbete mellan Jakobstadsregionens fem kommuner (Nykarleby, Jakobstad, Larsmo, Kronoby och Pedersöre), Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och projektet** ”Hållbara Jakobstadsregionen – kunskapslyft och resultat”.

I Jakobstadsregionens klimatstrategi kan du läsa mer om hur Jakobstadsregionen ska bli mer klimatsmart. Den hittar du HÄR. Vill du ta del av den i formen av en nyhetssändning kan du göra det HÄR.

* Notera att tjänsten är under utveckling, därmed fungerar den bäst på webb-browsern i mobilen.
** Hållbara Jakobstadsregionen – kunskapslyft och resultat – projektet finansieras av Miljöministeriet och Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia.

Artikeluppdatering 28.11.2022
Samåkningstjänsten Kimppakyydit.com provades i Jakobstadsregionen i september-oktober 2022. Under denna tid registrerade sig 50 användare för tjänsten. Vi tackar alla som deltog!

Frågor?
Ring eller e-posta Malin Lindholm, Tel. +358 50 365 1619 eller malin.lindholm@concordia.jakobstad.fi Malin finns tillgänglig t.o.m 30.11.2022