Pedersöres kommundirektör drar sitt strå till stacken

För Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre, har pandemiåren haft en del goda sidor också. Hela familjen satsade nämligen på mera cykling.

-Tack vare satsningen på nya cyklar för familjen har jag kommit igång också. I mitt jobb sitter jag förstås mycket och cyklandet är ett bra komplement till just det. Dessutom är det riktigt trevligt och miljövänligt sätt att ta sig fram!

Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre

-Jag cyklar ofta kortare turer med cykeln men även en del i terräng, bl.a. i den utmanande terrängen i Lappland. Jag har märkt att nu när jag har utrustningen är det mycket enklare att komma sig iväg på en cykeltur.

Svenfors har flera smultronställen i kommunen och då är det bl.a. alla fina vandringsleder som bjuder på storslagen natur. Om man är lite kreativ kan man hitta många spännande cykelrutter. 

-Cykelrutterna behöver inte vara avancerade och de flesta fungerar också bra för barn, vilket jag uppskattar. Särskilt nu på våren är det speciellt med dofter av landsbygd och skog. 

-Man behöver inte ta allt så jätteallvarligt utan det handlar ju mera om att komma ut och röra på sig och då är cykeln ett jättebra färdmedel. 

Pedersöre kommun har satsat mycket på klimatarbete och ser den regionala klimatstrategin som ett bra verktyg. 

-Pedersöre kommun har en ganska lång historia när det kommer till att använda förnybar energi. Över 95% av kommunens egna fastigheter värms upp med flisproducerad fjärrvärme numera och vi har även planer på ett biogasprojekt som bäst. 

Stefans cykelutmaning till andra kommundirektörer:

Nu borde vi gemensamt fundera på hur vi kan knyta ihop de cykelleder vi har –  vi skulle kunna skapa en av Finlands längsta sammanhängande cykelleder som skulle gå via Karleby, Kronoby, Pedersöre, Jakobstad och tillbaka till Karleby. Sammanlagt 80 km – en lämplig förmiddagslänk, eller hur!