OptiCareer day ’22 samlade regionens ungdomar

Runt 1500 ungdomar samverkade med näringslivet i Jakobstadsregionen under OptiCareer Day torsdagen den 31.3.

”Jag är stolt över att vi kan samla kring 30 företag och organisationer under en heldag, och att de vill möta våra unga.” säger regionutvecklare Fredrik Sandelin från Concordia som tillsammans med samtliga utbildningsanordnare i regionen varit med om att planera OptiCareer Day. I år kunde evenemanget genomföras som ett hybridevenemang med en fysisk företagsmässa och en virtuell paneldiskussion via YouTube. ”Vi har inte råd att våra ungdomar går ut grundskola eller andra stadiet utan en god bild av vad vårt näringsliv och den offentliga sektorn kan erbjuda dem i framtiden, så jag är väldigt glad över den stora uppslutningen!” fortsätter Sandelin.

Under förmiddagen bekantade sig alla regionens åttondeklassister, tillsammans med lärare och studiehandledare, med Optimas utbildningslinjer, samt de övriga utbildningslinjer som finns i regionen på Step Utbildningen och Yrkesakademin i Österbotten. En rundvandring på Optima hörde också till programmet. Efter detta fick de bekanta sig med regionens näringsliv på företagsmässan. Där höll Radio Extrems Fanny Forsander och författaren Axel Åhman i programmet och fungerade som populära moderatorer.

På eftermiddagen fick andra stadiets ettor och allmänheten chansen att möta företagen och organisationerna på mässan.

Under förmiddagen ordnades en livesändning på evenemangets egen YouTube-kanal där 12 näringslivs- och kommunala representanter förde en givande tvåspråkig diskussion om karriär- och jobbmöjligheterna regionen kan erbjuda. Paneldiskussionen modererades av Antti Koivukangas. Småningom kommer en textad och bearbetad version av denna livesändning att finnas tillgänglig men du kan redan nu se bandningen här. YouTube-kanalen skapades som en lösning när pandemin slog till och inget fysiskt evenemang kunde ordnas 2021. På kanalen finns också samlat material från fjolåret såsom företagspresentationer och inspirationsföreläsningar.

Som näst kommer vi att utvärdera evenemanget och tanken är att under våren uppdatera YouTube-kanalen med både nytt och med mera innehåll. Vi ser fram emot ett nytt OptiCareer Day i januari 2023!

Tack till alla som deltog!