Ny vd: Daniela Mårtenson

Daniela Mårtenson, du har hunnit jobba som vd för utvecklingsbolaget Concordia i en dryg månad. Hur känns det?

– Jag har världens bästa jobb, varierande och högintressant, sen har jag också lyckan att ha fått så kunniga och välkomnande medarbetare som har handlett mig och tagit med mig i gemenskapen samt en engagerad styrelse som stöder och utmanar oss. Det är förstås mycket att ta in, många för mig nya frågor och rutiner, men redan nu har jag sett mycket av hur nätverken i regionen samarbetar för att komma framåt. Concordia må vara en koordinerande part i många teman, men regionens utveckling hänger på många aktörers kompetens och arbete.  Ända sedan jag kom hit har jag tyckt att det varit så lätt att samarbeta här och det stämmer fortfarande.

Daniela är uppväxt i Östnyland och har bott i Åbo i cirka 10 år på grund av studier vid Åbo Akademi och arbete. Hon flyttade till Jakobstadsregionen i början på 2010-talet då hon jobbade några år på Concordia med olika utvecklingsprojekt. Efter det har hon fortsatt med regionala utvecklingsfrågor på yrkeshögskolan Centria genom forsknings- och utvecklingsverksamhet, innan hon fick jobbet som vd på sin forna arbetsplats.

– Jag har varit här i Jakobstadsregionen sedan 2010 och tycker fortfarande att det här är världens bästa plats, så det handlar åtminstone inte längre om nyhetens behag!

Att hon i dag sitter på vd-posten på utvecklingsbolaget Concordia tror hon har många orsaker.

– Jag är intresserad av mycket, utan att vara expert på någonting specifikt. Jag är intresserad av människors åsikter och behov samtidigt som jag försöker hitta de verktyg som jag har i jobbet och föra saker framåt, sammanfattar hon.


Tre snabba frågor

Vad ser du som utvecklingsbolagets viktigaste uppgift nu och i framtiden?

– Utvecklingsbolaget ska finnas till för sina företag och kommuner för att samlat föra fram regionen som den bästa platsen att verka och leva i. Utvecklingsbolaget behöver ha kvalitativa tjänster för regionens företag samtidigt som vi lyfter fram brinnande teman genom informationsdelning, evenemang och projekt.

Hur ser du på samarbetet mellan den kommunala sektorn och näringslivet för att främja regional utveckling och tillväxt?

– Ett sömlöst och diskuterande samarbete mellan den kommunala sidan och näringslivet är viktigt för att garantera en hållbar tillväxt på vårt område. Concordia kan här verka som befrämjare för att föra saker framåt.

Vilken hälsning vill du ge till Jakobstadsregionens kommuner och företag?

– Vi har så många bra företag här, i många olika branscher. Från den offentliga sidan behöver vi vara lyhörda för deras behov och utveckla tillsammans med dem utan att göra våra egna slutsatser och utveckla åt företagen. Jag hoppas företagen tar kontakt med oss på Concordia i små som stora frågor så vi kan satsa på de rätta utmaningarna på ett sätt som ger bästa möjliga effekt.